FORBRUKERTEKNOLOGI

Bruken av fast-telefoner rakner

Ennå er det ikke så mange som sier opp fast-telefonen sin , men bruken raser hardt og fort, viser nye tall.

Post- og teletilsynet la i dag frem en ny statusrapport for det norske telemarkedet. Tilsynet skriver at det ikke har vært så store endringer, men alt er relativt. For tilsynet har kanskje foreløpig sett mest på antall abonnenter, og det har ikke endret seg så mye for hverken fast-telefoni eller mobiltelefoni. Antallet fast-telefoner er bare redusert med to prosent i fjor.

Men ser man ned på tallene for bruk av fast-telefoni, blir endringene mer dramatiske. For norske telekunder reduserte sin bruk av fast-telefonen med 18 prosent i løpet av et år.

Samtidig har antall IP-telefon-kunder økt fra 47.857 i 2004 til 186.972 ved slutten av året.

Den mest logiske forklaringen på tallene er at mange norske telekunder har begynt å bruke IP-telefoni, men de stoler foreløpig ikke helt på sine nye teleleverandører og har derfor beholdt sin gamle fast-telefon.

Ved slutten av 2005 fantes det 45 leverandører av IP-telefoni i Norge.

Mange av de samtalene vi ikke lengre gjør over fasttelefoni skjer nå med mobilen. Rapporten viser at hver norske mobiltelefonkunde snakket i gjennomsnitt i telefonen 23,5 timer i fjor. Dette er en økning på 139 minutter fra 2004 og på 231 minutter siden 2003.

Mobiltelefoni sto i fjor totalt for 35 prosent av den totale taletrafikken, en økning på 6 prosentenheter siden 2004.

Her kan du lese hele rapporten fra Post- og teletilsynet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.