VPN

Bruken av VPN skal ha eksplodert i Russland de siste ukene

Innbyggerne forsøker å omgå den stadig mer omfattende sensuren.

Mange flere i Russland, men også i Ukraina, har tatt i bruk VPN-tjenester de siste ukene.
Mange flere i Russland, men også i Ukraina, har tatt i bruk VPN-tjenester de siste ukene. Foto: StefanCoders/Pixabay
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. mars 2022 - 05:00

Bruken av VPN-tjenester har skutt i været blant russiske mobilbrukere etter at Russlands invasjon av Ukraina startet den 24. februar i år. Dette viser tall analyseselskapet Sensortower har samlet på vegne av CNBC.

Mellom den 24. februar og 8. mars har de ti mest populære VPN-appene i Apple App Store og Google Play blitt lastet ned nesten 6 millioner ganger. Dette tallet skal være nærmere 1500 prosent høyere enn i den forrige 13-dagersperioden. 

Ifølge CNBC er både Apple App Store og Google Play tilgjengelige i Russland. Hvor lenge det vil vare, er usikkert, men Android-brukere kan i stor grad benytte alternative app-markedsplasser dersom det blir behov for dette.

Skjermbilde.
Les også

Microsofts nettleser får innebygget VPN-tjeneste – men det er en hake

Knebling av ikke-statlige kilder

Årsaken til økningen antas å være den økende sensuren og blokkeringen i Russland av både utenlandske nettsteder og russiske nettsteder som ikke slavisk følger ordrene myndighetene om hva de får skrive. Selv om slik sensur og blokkering har pågått lenge i Russland, har begge deler blitt strammet enda mer inn de siste ukene.

Nettstedet top10vpn.com melder at også den faktiske bruken av VPN-tjenester har vokst kraftig i Russland den siste tiden. I løpet av den siste uken har den daglige bruken vært opptil 1033 prosent høyere enn i uken før invasjonen. Også i Ukraina har VPN-bruken vokst med mange hundre prosent de siste ukene.

Til CNBC opplyser en talsperson for VPN-selskapet Surfshark at salget av VPN-abonnementer har vokst med 3500 prosent siden den 24. februar. Spesielt stor var økningen den 5. til 6. mars, da Facebook ble blokkert. 

Dette bekrefter inntrykket av at i alle fall deler av befolkningen i Russland ikke stoler på at de får den hele og fulle sannhet fra myndighetene, og dermed søker informasjon andre steder. 

Illustrasjonsbilde.
Les også

Forskere har avdekket hvilken teknologigigant som samler inn mest data om brukere – og hvem som samler inn minst

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.