AMAZON GO

Bruker kunstig intelligens til å droppe kasse­apparatene i matbutikken

Amazon viste fram morgendagens butikk.

Den første Amazon Go-butikken er under betatesting i Seattle.
Den første Amazon Go-butikken er under betatesting i Seattle. Bilde: Reuters/Jason Redmond
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
6. des. 2016 - 09:19

Amazon offentliggjorde på mandag at selskapet i begynnelsen av 2017 skal åpne en liten matbutikk, et snarkjøp, i Seattle. Butikken finnes riktignok allerede, men er under betatesting blant Amazons ansatte. 

Dette lyder ikke så spesielt for et selskap som har drevet med varehandel siden oppstarten i 1994, men Amazon Go er ingen vanlig matbutikk.

Her finnes det ingen kasseapparater, og det loves null køer. I stedet registrerer kundene seg med mobilen i det de går inn, plukker de varene de vil ha, for så å gå rett ut igjen. Amazon kaller det for «Just Walk Out Shopping». 

Leste du denne: Snart rulles bud-roboter ut i europeiske byer

Som i selvkjørende biler

Det kan minne om butikktyveri, men kundene kan altså plukke varene fra hyllene og putte dem rett ned i sin egen veske. Ingen ytterligere registrering er nødvendig, fordi butikksystemet automatisk følger med på hvilke varer kunden plukker med seg, eller setter tilbake igjen.

Da oppdateres den virtuelle handlekurven. Når kunden forlater butikken, belastes kundens Amazon-konto. Alt man trenger er en smartmobil med den kommende Amazon Go-appen installert. 

Amazon har så langt ikke sagt så mye om teknologien som gjør dette mulig, men opplyser at det dreier seg om mye av det samme som brukes i selvkjørende biler. Dette inkluderer sensorer, maskinlæring og computer vision. Arbeidet med konseptet skal ha startet opp for fire år siden.

Til Wall Street Journal sier ikke navngitte kilder at Amazon også vurderer større utgaver butikker, blant annet et «drive-through»-konsept hvor kundene kan hente varer som er forhåndsbestilt og ferdigpakket.

Les også: – Automatisering fører til mange nye jobber

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.