Bruker Street View for å måle forurensning 

Slik bidrar Google til bymiljøet.

Bruker Street View for å måle forurensning 
Til høsten begynner Google og Aclima å samle inn data om luftkvaliteten i San Francisco-området. Bilde: Aclima

Google – og andre kartselskaper – har etter hvert kjørt over store deler av kloden med bilene sine som har samlet inn bilder av gater og bygninger. 

Det er nyttig nok det, men nå snakker Google om andre måter slike teknologier kan brukes. 

Selskapets plan er nemlig å utstyre Street View-bilene med avanserte sensorer som måler forurensning-nivået i byene de kjører i, noe som skal utgjøre en helt ny måte å forstå luftkvaliteten på.

Les også: «Den fysiske weben» kommer til iOS

Det er det San Francisco-baserte selskapet Aclima som leverer sensorene, og bilene med slike løsninger har allerede kjørt i byen Denver. Der ble tre biler utstyrt med sensorene og over en måneds tid samlet de inn data. Innsamlingen var en del av en studie utført sammen med NASA og amerikanske myndigheter for beskyttelse av miljøet. Det ble samlet inn 150 millioner datapunkter, og det ble målt nivåer på kjemikalier i luften som er farlige for mennesker.

Setter i gang til høsten

Dette prosjektet førte til at Google vil kjøpe flere sensorer fra Aclima og utstyre flere biler med disse. I første omgang vil bilene kjøre i Bay Area-området, og etter hvert i andre byer.

Les mer: – Det handler om å gjøre planeten bedre

Målet er at slik informasjon om forurensning skal være like tilgjengelig for folk flest som værmelding. På kortere sikt er det snakk om at byplanleggere og organisasjoner skal kunne observere hvor i byen luftkvaliteten er dårligst, og dermed bygge flere grøntområder, tilpasse trafikkflyten og lignende. 

Google kan teoretisk bygge dataene inn i sine kart: For eksempel å rute biler unna de mest forurensede områdene. 

Aclima har tidligere jobbet sammen med Google om å installere sine sensorer i 21 av Googles kontorer, der man analyserer luftkvaliteten innendørs, noe som videre lar Google planlegge sine kontorer bedre.

Les også: 28 milliarder enheter skal på nett

Å rulle ut sensorer i en flåte med kjøretøy er mer ambisiøst, men det kombineres samtidig med det større konseptet for tingenes internett som kan genuint gjøre livene bedre for folk flest.