BEDRIFTSTEKNOLOGI

Brukte dronefoto til å 3D-modellere historisk sted

Nå er det norske simuleringsprosjektet finalist under årets Unity Awards.

Phalasarna-appen til SitSim-prosjektet gjør det enklere for både turister og forskere, som besøker utgravningene av Phalasarna på Kreta, å forestille seg hvordan den tidligere havnebyen kan ha sett ut.
Phalasarna-appen til SitSim-prosjektet gjør det enklere for både turister og forskere, som besøker utgravningene av Phalasarna på Kreta, å forestille seg hvordan den tidligere havnebyen kan ha sett ut. Bilde: SitSim-prosjektet via YouTube
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. sep. 2015 - 12:27

SitSim-prosjektet til Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo har ved hjelp av en drone greid å lage en svært nøyaktig 3D-modell av terrenget hvor den tidligere greske havnebyen Phalasarna lå på Kreta.

Ser store muligheter: Slik kan Googles 3D-mobil brukes 

Drone-fotografering

Til digi.no forteller professor Gunnar Liestøl at han i løpet av våren har samarbeidet med doktor Elpida Hadjidaki, som leder utgravningene, om å ta hundrevis av fotografier av utgravningene ved hjelp av en drone.

Disse fotografiene har dannet grunnlaget for 3D-modellen, som er skapt ved hjelp av fotogrammetri-metoden.

– Dermed er det mulig å plassere rekonstruksjoner presist på dagens ruiner, uten de problemer som «augmented» og «mixed reality» vanligvis har når det gjelder presisjon, forteller Liestøl.

Leste du denne? Microsoft med 3D-skanning for alle

Egen app

Resultatet av det hele kan sees i en egen iOS-applikasjon, som kombinerer sensordata fra blant annet GPS, kompass og gyroskop, med 3D-modellen av terrenget og av virtuelle rekonstruksjoner av bygninger og landemerker. Appen er utviklet i samarbeid med svenske CodeGrind og litauiske Tag of Joy.

Les også: Så imponerende kan utvidet virkelighet bli

Prisutdeling

Phalasarna-prosjektet har nå blitt pekt ut som finalist til årets Unity Awards i kategorien beste VizSim-prosjekt. Bak prisutdelingen står Unity Technologies, som leverer en mye brukt spillmotor til en lang rekke plattformer.

– Vi er veldig fornøyd med den anerkjennelsen, sier Liestøl til digi.no.

Vinneren kåres den 22. september under Unite 2015-konferansen i Boston.

Mer SitSim: Utvid ferieopplevelsen med norsk mobilapp 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.