BEDRIFTSTEKNOLOGI

BT blir mobiloperatør på heltid

British Telecom (BT) kjøper den delen av det britiske mobilselskapet Cellnet - 40 prosent - som selskapet ikke eier fra før, og blir dermed en fullverdig mobiloperatør. Aksjeposten kjøpes for nesten 39 milliarder kroner i kontanter, noe som verdsetter mobilselskapet til nærmere 100 milliarder kroner.

Frode Eriksen
27. juli 1999 - 12:58

BT har dermed bitt i det sure eplet og punget ut til teleselskapet Securicor Groups eiere. Selskapet forlangte i mars minst 38 milliarder kroner for akspeposten, mens BT tidligere ikke har ønsket å strekke seg lengre enn til 32 milliarder kroner. I avtalen som nå er signert mellom de to selskapene, har BT gått med på å betale omtrent én milliard mer enn det Securicor Group ba om i mars. Endelig kjøpesum er nå satt til 3,15 milliarder pund.

BT har lenge ønsket seg denne aksjeposten, spesielt med tanke på de nye mobillisensene som åpner for multimediadistribusjon over mobilnettet. Britiske telemyndigheter ventes å auksjonere bort fem UMTS-mobillisenser til høsten.

Etter at kjøpet ble offentliggjort tirsdag, steg begge aksjene på London-børsen.

I en pressemelding fra BT heter det at oppkjøpet styrker selskapets engasjement innenfor mobiltelefoni. Cellnet, der BT fra før eide 60 prosent, er Storbritannias nest største mobilselskap med fire millioner kunder. Selskapet leverte i mars et overskudd før skatt for fiskalt 1998 på 118 millioner pund. Den hardeste konkurrenten er Vodafone-AirTouch, som har noe flere kunder enn Cellnet.

Oppkjøpet må godkjennes av generalforsamlingen i Securicor og er ventet sluttført i siste kvartal i år. Også den britiske telemyndigheten Oftel, må godkjenne kjøpet før det kan gjennomføres.

BTs toppsjef, Peter Bonfield, sier i pressemeldingen selskapet med oppkjøpet er godt posisjonert for arbeidet med neste generasjon(s) mobiltelefoni.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.