BEDRIFTSTEKNOLOGI

Budrundene var "økonomisk galskap"

E-Plus-konsortiet faller fra hverandre. Deutsche Telekom jamrer om "økonomisk galskap". Aktørenes aksjer raser. Det er dagen derpå etter den tyske UMTS-auksjonen.

21. aug. 2000 - 08:49

Den siste supplerende runden i den tyske UMTS-auksjonen ble kjapt avviklet allerede fredag. Viag trakk seg fort, og da var det akkurat ett 5 MHz-spektrum til hver av de andre. E-Plus fikk sitt for 74 millioner tyske mark, mens de øvrige måtte punge ut med over 121 millioner. Dette er småpenger i forhold til den første og avgjørende budrunden, der tolv 10 MHz spektre ble fordelt for nærmere 99 milliarder mark.

Konsortiet E-Plus Hutchison raknet fredag ettermiddag. Hongkong-konsernet Hutchison trakk seg og overlot både konsortiet og UMTS-lisensen til KPN Mobile. Høy pris, begrenset spektrum og svekkede inntjeningsmuligheter var påskuddet. KPN svarte at investeringen i tysk UMTS vil uansett være lønnsom. KPNs amerikanske partner BellSouth vil betale 22,5 prosent av KPNs tyske UMTS lisens.

Hutchison opprettholder sine UMTS-interesser i Storbritannia, der selskapet har 65 prosent av lisensen til TIW-konsortiet der også KPN er med. I Frankrike og Belgia vil Hutchison fortsette å samarbeide med KPN i de kommende konkurransene. I Italia vil det samarbeide med Tiscali og andre i Andala-konsortiet.

En talsperson for Hutchison sa at det kunne bli aktuelt å inngå en annen form for samarbeid med KPN i Tyskland, for eksempel ved å leie deler av KPNs lisens.

Budrundene i den tyske UMTS-auksjonen var "økonomisk galskap" sa en talsperson for Deutsche Telekoms UMTS-selskap T-Mobil til Dow Jones. Den tyske telegiganten kunne likevel trøste seg med at den var den eneste av auksjonsdeltakerne som ikke opplevde kursfall fredag. Med unntak av Viag som klaget over at lisensen kostet "30 milliarder mark for mye", prøvde de andre å motvirke tendensen gjennom optimistiske uttalelser.

Telefonica forsikret at UMTS-tjenesten ville være operativ i 2002, med minst to millioner abonnenter, og kommenterte ikke spekulasjoner om at selskapet og partneren Sonera nå er enda mer modne for oppkjøp.

France Telecom sa at UMTS-lisensen i Tyskland "utgjør et viktig skritt framover i byggingen av vår tilstedeværelse på det tyske markedet". Selskapets økonomidirektør Jean-Louis Vinciguerra sa til Le Monde at UMTS-virksomheten i Tyskland ville gå i pluss etter 2005. Han bekreftet videre at selskapet er interessert i å overta deler av Sonera. France Telecom har søkt UMTS-lisens i Norge gjennom datterselskapet Orange, i konkurranse med blant andre Sonera. Vinciguerra ordla en uttalelse om Skandinavia slik at man kan forvente ytterligere interesse for Sonera dersom Sonera skulle få en UMTS-lisens i Norge og ikke Orange.

Den innbringende UMTS-auksjonen har ifølge Washington Post vakt undring i USA. "Analytikere tror de kan ha undervurdert usolgte frekvenser i USA", skriver avisa blant annet.

Les også:


Tysk UMTS-auksjon stoppet på 409 milliarder kroner
Tysk UMTS-auksjon enda mer innbringende enn britenes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.