BEDRIFTSTEKNOLOGI

Business 2.0 - takket være nettet

I USA er markedsøkonomien i ferd med å oppgraderes til versjon 2.0. Nye internettbaserte handels- og transaksjonssystemer som Ebay og Optimark skaper nye markeder og føyer nye kapitler til grunnbøker i økonomisk teori.

Jørgen André Nilsen
29. sep. 1998 - 10:49

Etter en lang tørkeperiode for nyintroduksjoner var spenningen stor da internettauksjonsfirmaet Ebay sist uke debuterte på NASDAQ. Selskapet som i utgangspunktet var priset til 18 dollar per aksje, fikk en overraskende god mottakelse i markedet som sendte aksjen opp til hele 47.375 dollar på første handledag.

Ebay er en av mange selskaper som har sett et nytt marked innenfor handel - verdensomfattende sanntids auksjoner eller

underholdningshandel. Ebay har 12 millioner sideoppslag per dag og tilbød per i går 729.821 objekter til salgs i 1.086 kategorier. Folk strømmer til tjenesten for å by på varer - noen for å gjøre et varp, andre for spenningens skyld.

Flere selskaper har lansert liknende løsninger for å bli kvitt restelagre. Varepartier som tidligere ble kassert, har blitt solgt ved hjelp av internettauksjoner og gitt uventede økonomiske bidrag til leverandøren og varer til en rimelig penge for kjøperen. Selskapet Priceline, som auksjonerer bort flyseter, er et annet selskap i denne kategorien som har hatt så stor suksess at store flyselskaper i USA vurderer å legge stadig større andeler av sine flyseter ut på auksjon i stedet for å selge dem til fastpris.

Det selskapet som det kanskje knyttes størst forventninger til er Optimark. På en farm i Durango i Colorado har man utviklet verdens kraftigste og sikreste transaksjonsserver som har potensial i seg til å endre hvordan aksjeprisene i verden dannes. BusinessWeek nøler ikke med å kalle Optimark for det 21. århundres handelsplass.

Pacific Stock Exchange (PCX) i San Francisco blir den første prøvekaninen. PCX er den tredje mest aktive børs i USA og en tredel av verdens opsjonshandel foregår her. I oktober vil et system fra Optimark håndtere alle forespørsler om kjøp og salg av aksjer. Systemet vil ikke bare ta seg av innrapportering av kjøps- eller handelsbestillinger, men selv matche kjøp og salgsordre på en optimal måte slik at handelen blir gjennomført på sekunder - urørt av menneskehender og -hjerner. Dette vil ifølge selskapet åpne for ytterligere optimalisering av prisdannelsen i aksjemarkedet i forhold til dagens meglerbaserte børser.

Optimark har planene klare for løsninger som også skal kunne brukes til å selge alt fra konsertbilletter til flybilletter basert på samme sanntids matching av tilbud og pris.

Internett i USA handler ikke bare om å flytte varekataloger ut på verdensveven, men å endre hele handelsøkonomien.

  • Om kort tid åpner MetalExchange, en ny 24-timers børs for metallhandel som konkurrentene LTV Steel, Steel Dynamics og Weirton står bak.
  • Bilindustrien er i ferd med å bygge et gedigent ekstranettløsning for handel med bildeler mellom bilfabrikker og underleverandører hvor samarbeidspartnere og konkurrenter vil gjøre handler i milliardklassen daglig.

Mens norsk næringsliv fortsatt sliter med oppgradering til kanskje versjon 1.7 av sin økonomi, har USA - som første land i verden - fått en ny versjon av markedsøkonomien; Business 2.0 - takket være Internett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.