BEDRIFTSTEKNOLOGI

Buss-krig Intel-AMD avverget

En krig mellom AMDs HyperTransport og Intels 3GIO om hvem som skal etterfølge PCI-X er trolig avverget. Hovedpartene er enige om at det er rom for begge standardene.

4. sep. 2001 - 07:26

HyperTransport er en teknologi som er tilgjengelig i dag. Den nytter parallelle forbindelser til å overføre data i høye hastigheter mellom ulike typer brikker, og nyttes særlig av dem som leverer komponenter til nettverksutstyr. Opphavet til teknologien er Advanced Micro Devices (AMD). Blant produsentene er API NetWorks Inc og Xilinx. I slutten av juli overførte AMD ansvaret for spesifikasjonen til det nyopprettede HyperTransport Technology Consortium, bestående av AMD, API Networks, Apple, Cisco, NVIDIA, PMC-Sierra, Sun og Transmeta.

Intels alternative teknologi, kjent som både Arapahoe og 3GIO, er fortsatt på spesifikasjonsstadiet. Den oppfattes som mer avansert og fleksibel enn HyperTransport, blant annet fordi den overfører data serielt, i likhet med de to standardene innen ekstern dataoverføring, USB og Firewire (IEEE 1394).

Nylig bestemte organisasjonen PCI Special Interest Group som skal finne en etterfølger til PCI-X, den raskeste standarden for tilkopling av tilleggskort til PC-er, at man vil satse på 3GIO..

AMD var blant dem som stemte for denne beslutningen. Selskapet er medlem av PCI-SIG og vil levere egne forslag til utvikling av 3GIO-standarden.

HyperTransport og 3GIO er svært forskjellige teknologier, selv om de på viktige områder er overlappende. Det skal ikke være problematisk å spesifisere en HyperTransport-basert standard for tilkopling av PC-tilleggskort for nettverk eller grafikk. Men det innebærer forpliktelser, siden slike kort må garanteres mot en ny tilkoplingsstandard. Det krever igjen ressurser, på et område der Intel har langt større erfaring. AMD mener øyensynlig at selskapet har mest å tjene på å overlate dette til rivalen.

I en analyse av forholdet mellom HyperTransport og 3GIO, peker Gartner Group at HyperTransport er tilgjengelig i dag, har høy ytelse og er skalerbar. 3GIO karakteriseres som et konsept som først vil nå markedet i 2004. Følgelig mener Gartner at det er rom til å satse på begge, og at industrien har muligheten til å løse forholdet mellom de to uten å belaste vanlige PC-brukere.

Signaler som News.com og Techweb har fanget opp, tyder på at dette er i ferd med å skje. På Intels utviklerkonferanse i San Jose i forrige uke ble begge teknologier demonstrert. Representanter for AMD og Intel siteres dithen at man skal samarbeide om løsninger som gjør det mulig å utnytte styrkene til begge teknologier, blant annet ved å lage et standardgrensesnitt mellom dem. Da vil interne kretser med HyperTransport problemfritt kunne kommunisere med framtidens 3GIO-tilleggskort. I stedet for å etablere en busskrig der brukere må forholde seg til gjensidig utelukkende arkitekturer, konkurrerer man om brukerne ved å tilby alternative, men kompatible løsninger.

Denne forståelsen skal være i samsvar med ønskene til HyperTransport-medlemmene Apple og Sun, mens API Networks skal være skuffet over at man ikke forsøker å etablere en alternativ etterfølger til PCI-X.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.