HOBBYPROSJEKT

Bygde kreativ boks for å hjelpe bestemor på 96 år til å bruke Telegram-tjenesten

Krever ingen bruk av skjermteknologi.

Yayagram, en «selvsnekret» enhet som kan gjøre det enklere for noen å bruke Telegram-tjenesten.
Yayagram, en «selvsnekret» enhet som kan gjøre det enklere for noen å bruke Telegram-tjenesten. Foto: Manu (<a href="https://twitter.com/mrcatacroquer">@mrcatacroquer</a>)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. mai 2021 - 16:00

Selv om det finnes mange unntak, er det ikke alltid så lett for den aller eldste generasjonen å henge med i de tekniske nyvinningene som yngre mennesker tar i bruk som den naturligste ting i verden. Blant annet kan svekkede sanser og motorikk være til stor hindring, selv om hjernen er klar. Da er det flott at noen gir dem en hjelpende hånd. 

Den spanske Twitter-brukeren og utvikleren Manu, som ifølge The Verge egentlig heter Manuel Lucio Dallo, er et glimrende eksempel på dette. Han har gitt sin bestemor på 96 år muligheten til å bruke Telegram-tjenesten uten å måtte forholde seg til noe som står på en skjerm.

Tappekran på kontoret begynner å bli hverdagskost i mange av landets teknologibedrifter. Derfor måtte noe gjøres. Hva er vel ikke da bedre enn å innovere litt?
Les også

Sånn lagde de tappetårn med sensorteknologi - for å drikke øl på kontoret

Som en telefonsentral

Det Dallo har gjort er å bygge en telefonsentrallignende boks hvor bestemoren sender talemeldinger i Telegram ved hjelp av en påmontert mikrofon. I boksen er det separate, fysiske kontakter for hvert av barnebarna til bestemoren. Disse kan hun velge ved å sette jackpluggen i riktig kontakt, omtrent slik man gjorde på manuelle telefonsentraler i gamle dager. 

Barnebarna kan sende henne tekstmeldinger tilbake. Disse blir automatisk skrevet ut av en termisk skriver, tilsvarende det man finner på mange kasseapparater. 

I Twitter-tråden beskriver Dallo i detalj hvordan enheten, som han har kalt for Yayagram, er bygget opp. «Yaya» betyr bestemor på kastiljansk.

Hjernen i det hele er en Raspberry Pi 4, programvaren er skrevet i Python og resten er en blanding av relativt enkel analog og digital teknologi. 

Hodetelefoner kan brukes til så mangt – inkludert å klippe og lime tekst ved hjelp av lydsignaler.
Les også

Martin måtte jobbe på en maskin uten internett – bygget modem med HTML5

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.