HOBBYPROSJEKT

Bygde kreativ boks for å hjelpe bestemor på 96 år til å bruke Telegram-tjenesten

Krever ingen bruk av skjermteknologi.

Yayagram, en «selvsnekret» enhet som kan gjøre det enklere for noen å bruke Telegram-tjenesten.
Yayagram, en «selvsnekret» enhet som kan gjøre det enklere for noen å bruke Telegram-tjenesten. Foto: Manu (@mrcatacroquer)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. mai 2021 - 16:00

Selv om det finnes mange unntak, er det ikke alltid så lett for den aller eldste generasjonen å henge med i de tekniske nyvinningene som yngre mennesker tar i bruk som den naturligste ting i verden. Blant annet kan svekkede sanser og motorikk være til stor hindring, selv om hjernen er klar. Da er det flott at noen gir dem en hjelpende hånd. 

Den spanske Twitter-brukeren og utvikleren Manu, som ifølge The Verge egentlig heter Manuel Lucio Dallo, er et glimrende eksempel på dette. Han har gitt sin bestemor på 96 år muligheten til å bruke Telegram-tjenesten uten å måtte forholde seg til noe som står på en skjerm.

Les også

Som en telefonsentral

Det Dallo har gjort er å bygge en telefonsentrallignende boks hvor bestemoren sender talemeldinger i Telegram ved hjelp av en påmontert mikrofon. I boksen er det separate, fysiske kontakter for hvert av barnebarna til bestemoren. Disse kan hun velge ved å sette jackpluggen i riktig kontakt, omtrent slik man gjorde på manuelle telefonsentraler i gamle dager. 

Barnebarna kan sende henne tekstmeldinger tilbake. Disse blir automatisk skrevet ut av en termisk skriver, tilsvarende det man finner på mange kasseapparater. 

I Twitter-tråden beskriver Dallo i detalj hvordan enheten, som han har kalt for Yayagram, er bygget opp. «Yaya» betyr bestemor på kastiljansk.

Hjernen i det hele er en Raspberry Pi 4, programvaren er skrevet i Python og resten er en blanding av relativt enkel analog og digital teknologi. 

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.