FORBRUKERTEKNOLOGI

Bygger Chrome inn i IE

Slik vil Google knekke Microsofts nettleser.

23. sep. 2009 - 08:32

Google kommer nå med et kreativt nytt verktøy som har til hensikt å forbedre brukeropplevelsen i Internet Explorer (IE), uten at brukeren må oppgradere eller bytte nettleser.

Søkegiganten lanserer nå en åpen kildekode-plugin kalt Chrome Frame, som gir støtte for HTML5 og annen ny webteknologi til Microsofts nettleser.

Google har utmerket seg meg svært høy utviklingstakt for sin nettleser Chrome, og nå kan teknologien, ikke minst dens raske JavaScript-motor bygges rett inn i IE.

Søkgiganten vil ha oss til å tro at dette hovedsaklig er et utviklerprosjekt, men det hele fremstår som et utfall mot hovedkonkurrenten Microsoft.

- Utviklere har ikke råd til å ignorere IE, de fleste bruker en eller annen versjon av Internet Explorer. Utviklere må bruke mye tid for å implementere støtte for den, eller de må begrense funksjonaliteten i applikasjoner, skriver Google i et blogginnlegg om nyheten.

Google Wave fremstår som brekkstangen som skal få brukerne til å ta i bruk denne utvidelsen, eller tvinge dem til å kvitte seg med IE.

Timingen for lanseringen av utvidelsen virker ikke tilfeldig. Om nøyaktig én uke åpnes den etterlengtede nettjenesten og webplattformen Google Wave opp i en utvidet beta for 100.000 brukere.

- Chrome Frame er laget for å hjelpe webutviklere levere raskere, rikere applikasjoner som Google Wave, understrekes det allerede innledningsvis i meldingen fra Google.

Google opplyser at alt utviklere trenger å gjøre for å ta i bruk Chrome Frame er å legge til følgende tagg i kildekoden:

<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="chrome=1">

For flere detaljer om Chrome Frame se Googles dokumentasjon om løsningen, eller se presentasjonen som Google har lagt ut på Youtube her:

Kappløp

Nettleserkrigen som ifjor blusset opp igjen har skrudd opp produsentenes innovasjonstakt mange hakk.

Tilbudet av nettlesere og støtten for vedtatte webstandarder bedre enn noensinne. Samtidig har vi fått et rustningskappløp om hastighet, som kommer både utviklere og sluttbrukerne til gode.

Likevel har gamle utdaterte Internet Explorer vist seg som en hardt nøtt å knekke. IE6 brukes angivelig fortsatt av så mange som 15-20 prosent.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.