Bysimulering med glimrende grafikk

Maxis kom i forrige uke ut med den tredje utgaven av bysimuleringsspillet SimCity. Den største nyheten i spillet er et mye høyere detaljnivå. Nå kan spilleren blant annet se enkeltpersoner som bygger hus.

Maxis kom i forrige uke ut med den tredje utgaven av bysimuleringsspillet SimCity. Den største nyheten i spillet er et mye høyere detaljnivå. Nå kan spilleren blant annet se enkeltpersoner som bygger hus.

De aller fleste PC-brukere med noen år på baken har ved et eller annet tidspunkt spilt - eller i hvert fall sett andre spille - SimCity. Spillet kom første gang ut i 1989, men er nå kommet i sin tredje utgave. Forbedringene er enorme - til tross for at prinsippet i store trekk er det samme. Du som spiller er fremdeles borgermester som skal forvalte byens ressurser på best mulig måte. Oppgaven er slett ikke enkel: Du skal bygge vann- og elektrisitetskabler, oppmuntre til bygging av boliger, forretninger og industri, samtidig som du må sørge for å holde utgiftene lavere enn inntektene.

Hva er så nytt i SimCity 3000?

Rent funksjonsmessig er det kanskje ikke så mye som vil overbevise gamle tilhengere av SimCity at dette er et spill de må ha. De viktigste nyhetene er nye bygningstyper - blant annet er rekke nye kjennemerker som Tower of London, Big Ben og Taj Mahal - bedre grafer som viser tilstandene i byen og en nyhetslinje. Sistnevnte forteller hva som skjer i byen, om stemningen blant innbyggerne er god eller dårlig, og gir en generell status for spillet. I tillegg dukker det opp en del morsomheter her.

Likevel tror jeg at man skal se på dette som en god ting. Hvem som helst som har spilt SimCity tidligere, vil umiddelbart kjenne seg igjen. Endringene som er gjort, forandrer ikke spillet, de bare gjør det bedre.

Blant de egenskapene som gjør at SimCity 3000 vil kunne interessere også SimCity 2000 eiere, er grafikken. Produsenten Maxis har tatt hensyn til at stadig flere får kraftigere maskiner. 200 MHz Pentium-prosessor og 3D-kort er derfor minimumskrav. Spillet har også spesiell støtte for 3Dfx-kort. Dette merkes godt. Spillet har fått to nye zoom-nivåer som gjør at spilleren nå kan se enkeltmennesker gå rundt i gatene i byen, gå inn og ut av bygninger eller venter ved bussholdeplassen. Men også bygningene er blitt mye mer detaljerte.

Lyden i SimCity 3000 er også imponerende. I tillegg til å støtte Creative Labs Environmental Audio, følger lydene zoom-nivået. I tillegg til de visuelle forbedringene, kommer også deltaljene i lydbildet nå fram mer detaljert. Du kan blant annet høre fuglekvitter, biler som bremser og maskiner som surrer. Zoomer du deg lenger ut, blir lydene mer sammenblandet og svakere.

Spillet har tre vanskelighetsgrader, men ingen av dem er direkte enkle for nybegynneren. Mye trening og gode strategier kommer godt med.

SimCity 3000 finnes allerede i butikken i Windows-utgave. Ifølge Maxim vil det etter hvert også komme en Mac-utgave.

Kort og godt: SimCity 3000 er et fantastisk bra spill som må oppleves.

Til toppen