BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cajun fra BEA lar "alle" programmere avansert Java

BEA forbereder en storstilt lansering av Cajun, et eget rammeverk for "web services". Cajun gjør J2EE tilgjengelig fra PowerBuilder, Visual Basic og Cobol.

21. feb. 2002 - 13:48

Over helga arrangerer BEA Systems sin sjuende årlige utviklerkonferanse i San Diego, BEA eWorld 2002.

Ifølge forhåndsomtalen blir det store trekkplasteret et nytt rammeverk for "web services", med kodenavn Cajun. Det skal presenteres i hovedinnledningen til selskapets gründer og toppsjef, Alfred Chuang.

Cajun beskrives som et Java-basert rammeverk for å utvikle og fordele web-tjenester - "web-services". BEA lover at Cajun skal gjøre J2EE-plattformen tilgjengelig for utviklere som ikke er eksperter på Java. Selskapet mener det er ni millioner bedriftsutviklere som bruker PowerBuilder, Visual Basic og Cobol. Med Cajun vil disse kunne arbeide mot BEAs WebLogic-infrastruktur like effektivt som dagens fremste Java-eksperter. (WebLogic er BEAs applikasjonsserver.)

Retorikken minner en del om Microsofts beskrivelser av samspillet mellom Visual Studio.Net og .Net Framework, og det er god grunn til å se Cajun som BEAs svar på utfordringen fra Microsoft.

Funksjonaliteten i .Net Framework gjør den langt på vei til en applikasjonsserver, og hvis Cajun er det forhåndsbeskrivelsene tyder på - et verktøy som lar utviklere med ferdigheter fra ulike miljøer produsere WebLogic-klare J2EE-komponenter - er parallellene til Visual Studio.Net helt klare: Det er snakk om å gjøre for web-tjenester og Java det samme som Microsoft har gjort for web-tjenester og Windows. IBM og Sun har tilsvarende ambisjoner, og begge har nylig kunngjort initiativ i samme lei.

Kunngjøringen av Cajun vil falle sammen med avdekkingen av WebLogic i en ny utgave kalt "Enterprise Platform". Denne plattformen lover integrasjon av data, gamle applikasjonssystemer, forretningsprosesser, bedriftsinformasjon og web-tjenester, og skal åpne for en storstilt forenkling av organisasjoners IT-arkitektur.


Av agendaen går det fram at Web Services vil spille rollen som rød tråd på utviklerkonferansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.