CD-ripping enkelt og smertefritt

Ved å bytte ut en liten systemfil i Windows 95/98, kan du heretter kopiere filer fra musikk-CD-er over til harddisken din uten tilleggsprogramvare. Filen - laget av en ukjent hacker - kan lastes ned fra Internett.

Ved å bytte ut en liten systemfil i Windows 95/98, kan du heretter kopiere filer fra musikk-CD-er over til harddisken din uten tilleggsprogramvare. Filen - laget av en ukjent hacker - kan lastes ned fra Internett.

På Internett florerer det mye mer eller mindre tvilsom programvare som gjør databrukerne i stand til å utføre ulovlige handlinger, slik som å knekke passordene til Unix-brukere og mye annet. Selv om programmene er tvilsomme moralsk, er det ofte svært godt laget.

Så er også tilfellet med filen vi fikk tilsendt av en leser her om dagen. Denne filen, en driver fil for filsystemet på musikk-CD-er, ser ut til å fungere akkurat som cdfs.vxd-filen som følger med Windows 9x, men versjonen vi mottok er 20 kilobytes større - hele 78 kB. Den inneholder også noe mer.

Når du putter en musikk-CD inn i CD-ROM-spilleren på PC-en din, vil du normalt se filene representert som Trackxx.cda, hvor xx tilsvarer nummeret på låten i den rekkefølgen låtene er spilt inn på CD-en. Disse filene, som i praksis er pekere til låtene på CD-en, er 1 kB store. I Windows Utforsker kan du prøve å kopiere disse filene over til harddisken din, men det har ikke så mye hensikt fordi disse filene ikke inneholder noe musikk.

Skal du kopiere musikk fra en CD, det vil si lage Wav-filer av dem, må du ha et program som er spesielt lage for å gjøre dette - en prosess som kalles ripping. Slike programmer finnes det flere av, men mange av dem krever såpass mye maskinressurser at kopiene kan bli noe hakkete og dermed ubrukelige.

Den "nye" utgaven av driverfilen cdfs.vxd gjør at du ikke trenger noe eget program for å rippe musikk-CD-er. I stedet vil den nye driveren vise fram to virtuelle kataloger på CD-en. Den ene katalogen heter stereo, den andre mono. Hver av disse katalogene inneholder to nye kataloger, 16Bit og 8Bit. Og hver av disse katalogene inneholder katalogene 44100Hz, 22050Hz og 11025Hz. Hver av disse virtuelle katalogene inneholder Wav-filer av alle låtene på platen. Kvaliteten på disse samplingene tilsvarer navnet på katalogene de ligger i. Wav-filene som har samme lydkvalitet som man forventer av en musikk innspilt på CD, finner du i katalogen \stereo\16Bit\44100Hz.

digi.no har testet filen og den virker utmerket, så langt vi kan se. Vi opplevde heller ikke at lyden blir hakkete i Wav-filene. Nå er det selvsagt ikke slik at en CD inneholder låtene i forskjellige kvaliteter, det ville tatt alt for mye plass. I stedet blir samplingene konvertert i det du "kopierer" dem til harddisken din.

Det er også mulig å lage MP3-filer direkte fra CD-en uten å bruke noe annet program som støtter ripping. Men en MP3-omkoder må du selvsagt ha.

Du installerer filen ved å erstatte den originale filen som ligger i \windows\system\iosubsys-mappen. Du bør ta vare på den opprinnelige filen for sikkerhetsskyld.

Til tross for at digi.no har gjort en vellykket testing av den uoffisielle utgaven av cdfs.vxd, kan vi ikke garantere at filen inneholder kode som gir skjult funksjonalitet. Bruk av filen foregår derfor på eget ansvar, selv om vi har vært i kontakt med personer som har brukt filen en periode uten å oppleve problemer.

digi.no understreker også at det er forbudt å distribuere musikk med copyright uten tillatelse.

cdfs.vxd kan du enkelt finne ved hjelp av for eksempel FTP-Search-tjenesten. Normalt vil filen være pakket i en ZIP-fil sammen med en forklarende tekst. Nedenfor finner du også en direkte peker til en slik ZIP-fil, men innholdet på slike FTP-servere endres raskt, så det er ikke sikkert filen fortsatt vil være der om en dag eller to.

PS: Denne filen har i ettertid vist seg å være problematisk å avinstallere. Du kan risikere å måtte installere operativsystemet på nytt hvis du bytter ut filen med den opprinnelige.

Til toppen