KOMMENTARER

Chess må tjene inn kjøpet fort

Chess betalte 2300 kroner per mobilkunde. Dette har ikke Idar Vollvik lang tid på å tjene inn.

15. des. 2004 - 13:06

Regnestykket ble bedre enn først anntatt, men fremdeles betaler Chess en frisk pris per kunde - 2300 kroner.

I en vanlig bransjen hadde dette vært greit, for man har mange år på seg å tjene inn igjen pengene og så begynne å gå i overskudd med transaksjonen. Kanskje det også hadde vært greit i mobilbransjen for noen år siden, for da var forholdene mer stabile.

Men nå har Chess dårlig tid. Selskapet kan riktignok spare noe penger på felles markedsføring, kutt i internstab og forhandle litt bedre avtaler. Men mesteparten skal tjenes inn fra kundene og det må gjøres fort.

Det siste året tegner bildet. Mobilprisene har falt fort og en lang rekke aktører som driver svært effektiv har kastet seg inn i kampen. Og verre skal det bli. Tre trusler bygger seg opp i horisonten.

Det er viktig å huske at Chess ikke noen nett - de har bare en rekke kunder som har vært prisfokuserte nok til å flytte fra Telenor og Netcom. Nettopp denne viljen til å flytte er det som er farlig.

Den første trusselen, men minste trusselen mot Chess kommer fra Teletopia. Teletopia har bygget et GSM-nett for Stor-Oslo. Foreløpig har ikke Teletopia gitt gass på markedsføringen og er hemmelighetsfulle om sine planer og muligheter for å gjøre det. Men Teletopia bidrar til et prispress og kan plutselig rykke ut av startgropa.

Den andre trusselen mot Chess og tiden selskapet har på å tjene inn oppkjøpet av Sense er Telenor. Telenor kan torpedere Chess på to måter. Den ene er at Telenor kutter/må kutte sine egne priser uten at Chess får kuttet prisen de betaler for nettleie, enten hos Telenor eller Netcom. Dette vil rasere marginen Chess lever av.

Telenor kan også gi gass på 3G. Skulle 3G ta av, vil de beste kundene være de første som løper over til Telenor og Netcoms nett. Det er heller ikke usannsynlig at Telenor kan komme til å kutte taleprisene på 3G for å flytte kunder over. Telenor vil få kompensert med at kundene bruker 3Gs dataoverføring, men noe slikt ville ramme dagens GSM-selskaper som ikke har eget nett hardt.

For Telenor og Netcom har ikke noen plikt til å la Chess og andre aktører leie plass i 3G-nettene. Scenarioet er ikke tatt ut av løse luften, for både Telenor og 3 (Hi3G) vil true Chess på denne måten.

Den tredje og verste trusselen er trolig Hutchinson Whampoa-eide 3. Selskapet åpnet sine 3G-nett tidlig i Sverige og Danmark og har presset prisene hardt. Kunder kan bytte inn gamle GSM-telefon, få en 3-telefon gratis og ringe helt gratis til andre 3-brukere. Skal du snakke med en GSM-kunde i et annet nett, betaler du priser på linje med hva de nettbaserte ungdomsselskapene krever, forteller teleanalytiker John Strand til digi.no.

3 har enda ikke begynt å bygge sitt nett, men selskapet har nå inngått kontrakt med Ericsson om levering av utstyr og lover å begynne å bygge, trolig før sommeren. Det kan da gå ganske raskt, for 3 har en konsesjon som ikke krever store nettet før man kan åpne.

I verste fall har Chess en agressiv 3G-operatør som konkurrent allerede mot slutten av neste år.

Var det disse truslene som fikk Reitan-gruppen til å selge sitt store mobilselskap til et mindre i stedet for selv å kjøpe?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.