Chrome får ikke Dart-støtte

Google endrer strategien etter skivebom.

Chrome får ikke Dart-støtte
Bilde: Google

Google har utviklet og fremmet språket Dart som et mer moderne alternativ til JavaScript, som opprinnelig ble lagd da weben bestod av enkle websider. Avanserte webapplikasjoner har ført til nye behov. Selv om også JavaScript nå er under kraftig utvikling ved at det baseres på den kommende ECMAScript-standarden, har både Dart, CoffeeScript og Microsofts TypeScript fått en del tilhengere. Alle de tre språkene brukes i dag til å skrive applikasjoner i kode som til slutt oversettes til JavaScript for å kjøres i nettleseren.

Skepsis

Men tanken med Dart var altså at applikasjoner skrevet i med språket også skulle kunne kjøres direkte i nettleserne. Interessen hos de øvrige nettleserleverandørene har vært fraværende.

Lars Bak leder Googles utviklingsavdeling i Aarhus, som har utviklet JavaScript-motoren V8 og språket og systemet Dart.
Lars Bak leder Googles utviklingsavdeling i Aarhus, som har utviklet JavaScript-motoren V8 og språket og systemet Dart. Bilde: Harald Brombach
Dette er bakgrunnen for at to av Dart-oppfinnerne, Lars Bak og Kasper Lund, i går kunngjorde at Dart heller ikke vil bli implementert i Chrome. I stedet vil Google bruke ressursene på å bedre integrasjon med JavaScript, enklere metoder for debugging og optimalisering av apper på tvers av alle moderne nettlesere.

– Vi startet Dart-prosjektet fordi vi tror at enhver utvikler fortjener enkelhet, produktivitet og ytelse. Vår nye strategi gjør det enklere for utviklere å bygge med, og for, den moderne weben med Dart, skriver Bak og Lund.

Lars Bak til digi.no: – Det skal være dejligt å kode 

Det er uklart hvor mange utenfor Google som benytter Dart, men en viss oversikt finnes her. Internt i Google er det en rekke avdelinger som bruker Dart, både på klient og serversiden. Det gjelder ikke minst annonsevirksomheten Google Ads, noe som nok i stor grad er med på å sikre fortsatt liv i Dart-fellesskapet.

– Vi skal bygge våre neste-generasjons webapplikasjoner med Dart, og fornyet fokus på generering av optimal JavaScript-kode hjelper oss med å levere flott applikasjoner til alle med en moderne nettleser. Dart har forbedret produktiviteten til ingeniørene være betydelig, men også vår evne til både å lansere og iterere raskt. Vi har én million kodelinjer med Dart, og antallet vokser raskt, sier teknologidirektør Scott Silver i Google Ads i en uttalelse.