UTVIKLING

Chrome «forlater» WebKit

Google vil gå sine egne veier, men får følge av Opera.

Google har laget et forgrening av renderingmotoren WebKit. Denne kalles for Blink og vil utvikles i en annen retning enn WebKit.
Google har laget et forgrening av renderingmotoren WebKit. Denne kalles for Blink og vil utvikles i en annen retning enn WebKit. Bilde: PantherMedia / James Steidl og digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. apr. 2013 - 08:45

Googles nettleser, Chrome, har siden den ble avduket i 2008 vært utstyrt med renderingmotoren WebKit. WebKit er et åpen kildekode-basert produkt som utvikles i et prosjekt med samme navn. Prosjektet ble igangsatt av Apple i 2001 med utgangspunkt i kildekoden til KHTML og KJS, som stammer fra KDEs Konqueror-nettleser og som har røtter tilbake til 1998.

I går kunngjorde Google at selskapet vil gjøre det samme som Apple gjorde i 2001, å lage en «fork» basert på WebKit. Denne har fått navnet Blink.

Blink er basert på dagen versjon av WebKit, men vil nå utvikles i et prosjekt som i større grad vil fokusere på Googles behov enn det WebKit-prosjektet har gjort.

Hovedårsaken til forgreningen er ifølge Google at Chrome og Chromium har en annen flerprosess-arkitektur enn andre WebKit-basdrte nettlesere. Dette har bidratt til økt kompleksitet for både WebKit- og Chromium-prosjektene, men også redusert den samlede innovasjonstakten, skriver Google.

I første omgang skal Blink-prosjektet bruke tid på å rydde og fjerne unødvendig kode fra renderingmotoren. Allerede nå er det klart at mer enn 7000 filer med mer enn 4,5 millioner linjer kode kan slettes.

For webutviklere vil ikke nyheten ha noen umiddelbar betydning, men på sikt vil det bli forskjeller mellom Blink og WebKit. En FAQ for utviklere finnes her.

I den senere tid har enkelte aktører vært bekymret over dominansen til WebKit, ikke minst på mobilsiden. Det ble snakket om en monokultur på weben. Argumentene ble ikke svekket da Opera Software nylig kunngjorde at Opera nå skal baseres på WebKit.

Men Opera skal også være basert på Chromium-prosjektet, og når Chromium nå forlater WebKit til fordel for Blink, så følger Opera etter. Dette skriver Bruce Lawson i Opera Software i et blogginnlegg.

Etter hvert som Blink utvikles i en noe annen retning enn WebKit, reduseres trolig faren for en monokultur på weben ved at man på nytt har fire mye brukte renderingmotorer å forholde seg til.

Ifølge CNET News har det nye prosjektet fått navnet sitt etter den forhatte BLINK-taggen i HTML, som ble mye brukt de første årene etter at weben ble allment tilgjengelig. Ifølge CNET News følger dette en trend i Google navngivning, å kalle opp produktene etter ting man ønsker å skjule mest mulig. Chrome ble opprinnelig designet for å redusere brukergrensesnittet rundt websidene – noe som ofte blir kalt for nettopp «chrome». Selskapets Chromebook Pixel har en skjerm med så høy oppløsning at pikslene forsvinner. Og Blink skal fjerne irritasjonsmomenter ved nettlesermotorer.

I artikkelen til CNET News vises det til at det har vært uenighet mellom Google og Apple i utviklingen av WebKit. Blant annet har Chrome-utviklere gitt uttrykk for at prosjektet har fokusert for mye på behovene til iOS-utgaven.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.