FORBRUKERTEKNOLOGI

Chromebook med superskjerm

Google utfordrer alle på design og teknologi.

Med Chromebook Pixel angriper Google de mest avanserte 13 tommers bærbare fra Apple og alle leverandører av Windows-pc-er.
Med Chromebook Pixel angriper Google de mest avanserte 13 tommers bærbare fra Apple og alle leverandører av Windows-pc-er. Bilde: Google

Under et døgn etter å ha lekket til amerikanske aviser at en Chromebook med berøringsskjerm var på trappene – se Chrome OS får «touch»bekrefter Google lanseringen av en luksusutgave av den hendige nettorienterte bærbare pc-en, døpt «Chromebook Pixel».

Mens andre Chromebook koster fra 199 dollar og oppover, er startprisen for Pixel 1299 dollar. Foreløpig selges Pixel bare på Google Play i USA og Storbritannia.

Prisen omfatter tre års gratis Google Drive – lagring i nettskyen – på én terabyte. Listepris for så stor Google Drive er 50 dollar per måned. Med andre ord: Trenger du en terabyte i nettskyen, sparer du 500 dollar over en periode på tre år hvis du kjøper en Chromebook Pixel. Terabyten er ikke begrenset til Pixel, men kan nås fra alle apparater.

Den avanserte 13 tommers berøringsskjermen er årsaken til at maskinen er døpt Pixel. Punkttettheten er 239 per tomme, mer enn noen annen bærbar på markedet. Macbook Pro med Retina-skjerm har, som kjent, en punkttetthet på 220 per tomme. Oppløsningen er 2560 ganger 1700. Lengde/bredde-forholdet er 3/2. Skjermen skal kunne leses nærmest uansett vinkel: Google oppgir en synsvinkel på 178°.

Chromebook har hittil hatt forholdsvis svake prosessorer. Pixel, derimot, har en Intel Core i5-prosessor. Maskinen har 4 gigabyte minne og Intel HD 4000 grafikk. Flere videoer i 1080p skal kunne spilles av samtidig. Det innebygde webkameraet er på 720p. Bluetooth supplerer doble USB 2.0-utganger. Lokal lagring er 32 gigabyte flashminne i standardmodellen med trådløst nettverk (a/b/g/n). En variant tilrettelagt for Verizons såkalte 4G-nett i USA, og som koster 150 dollar mer, har 64 gigabyte. Begge varianter har spor for SD-kort.

Google oppgir at kasse og komponenter er nøye utvalgt og bearbeidet med tanke på kvalitet. Tilbakemeldinger fra dem som har fått Pixel på prøve – se Techcrunch og The Verge – bekrefter at dette stemmer, og at inspirasjonen fra Apple er tydelig, blant annet i plasseringen av høyttalerne under tastaturet som for øvrig har bakgrunnsbelysningen.

Et punkt der Pixel overgår Apple er tre mikrofoner: Oppgaven til den tredje er å eliminere støy.

Programvareutvalget er i vekst. Pixel kommer med Quickoffice, slik at Word- og Excel-dokumenter kan åpnes, leses og redigeres. Det er varslet en app for å flytte bilder rett fra et SD-kort til Google Drive.

Oppstart tar få sekunder, virusvern er innebygget og oppdateringer gjøres automatisk.

Målgruppen er åpenbar. Google uttrykker det slik: Pixel er «den best mulige bærbare for tunge brukere som har gått over til nettskyen».

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.