BEDRIFTSTEKNOLOGI

CIA investerer i friprog-søk

Etterretningens forlengede arm In-Q-Tel vil sikre framtiden til Apache Lucene.

24. juni 2009 - 14:36

Apache-prosjektet Lucene er en søkemotor i åpen kildekode med svært mange anvendelser. Teknologien ligger til grunn for blant annet søk i Wikipedia, for søkeproduktet IBM Omnifind Yahoo, og for bedriftsløsninger fra norske selskaper som InfoFinder og Bekk.

Det amerikanske selskapet Lucid Imagination er det første kommersielle selskapet til å bygge sin virksomhet rundt Lucene.

Lucid Imagination opplyste i forrige uke at de har fått In-Q-Tel (IQT) som strategisk investor. Bedriften ble etablert i august 2007 med 6 millioner dollar fra venture-selskapene Granite Ventures og Walden International.

In-Q-Tel beskriver seg selv som investeringsselskapet til den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA. Formålet er å sikre avansert teknologi som kan brukes av CIA og andre amerikanske etterretningsorganer. Selskapets arkiv av pressemeldinger viser at CIA ikke bare er opptatt av IT, men også blant annet av bioteknologi, kjemi og nanoteknologi. Selskapet har forsynt mer enn 150 teknologiselskaper med kapital, og formidlet over 240 teknologiløsninger til USAs spioner.

I pressemeldingen om investeringen i Lucid Imagination, heter det at formålet er å sikre CIA og 17 andre amerikanske etterretningsorganer «avansert tilgang» til søketeknologien Lucene/Solr.

Det heter videre at Lucene/Solr er blitt et av de raskest voksende segmentene innen markedet for bedriftssøk de siste tre årene. Løsningen opplever over 9000 nedlastinger per dag. Antall bedrifter og organisasjoner som bruker denne friprog-løsningen overstiger 4000. Løsningen beskrives som fleksibel og skalerbar. Den appellerer også til sparingshengivne brukere fordi den er gratis.

CIA betrakter opprettelsen av Lucid Imagination som en garanti for vekstpotensialet til Lucene i kommersielle miljøer: Der foretrekker man å ha en bedrift man kan betale for å få opplæring, dokumentasjon og support, framfor å måtte stole på et frivillig fellesskap av friprog-entusiaster. Lucid Imagination tilbyr sine kunder avtaler med tjenestegarantier.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.