CIA vil avlytte chat-rom automatisk

CIA finansierer forskning i automatiserte metoder for stille avlytting av chat-rom på Internett.

CIA finansierer forskning i automatiserte metoder for stille avlytting av chat-rom på Internett.

Ifølge ZDNet bidrar den amerikanske etterretningstjenesten CIA med midler til forskning i nye metoder for automatisk og umerkelig avlytting av chat-rom på Internett.

Dette går fram av dokumenter som personvernorganisasjonen Electronic Privacy Information Center (EPIC) har fått tak i gjennom den amerikanske offentlighetsloven.

CIA skal i april 2003 ha avtalt med National Science Foundation (NSF, USAs forskningsråd) å bidra med midler forskning på avansert teknologi i kampen mot terror. I sommer skal NSF og CIA ha samarbeidet om å gå gjennom innkomne søknader og plukke ut hvem som skulle få penger. Blant dem som ble plukket ut, var et prosjekt ved Rensselaer Polytechnic Institute for å avlytte chat-rom.

Ifølge ZDNet har NSFs støtte til forskning i chat-romavlytting vært kjent siden tidlig i 2004. At CIA er med på å finansiere og velge ut prosjekter, er nytt.

Forskerne som får penger av CIA, Bulent Yener og Mukkai Krishnamoorthy, har ikke villet la seg intervjue. I en forskningsrapport som de publiserte i juni i år – fra et prosjekt som også fikk støtte fra NSF – skrev de om hvordan de hadde greidd å automatisere avlyttingen av et nettverk med 144.000 brukere og 50.000 kanaler. I rapporten heter det blant annet en «kostnadseffektiv» metode for «hjelpe etterretningstjenester i å avlytte chat-rom, profilere deltakerne og identifisere skjulte deltakergrupper». De varslet da at de ville arbeide videre med metoder for å identifisere «emnebasert informasjon».

Fra nyttår får de 157.673 dollar fra CIA og NSF til å sette sammen «et system som kan legges ut i bakgrunnen på ethvert chat-rom som en stille overvåker» for å «hjelpe etterretningstjenesten avdekke skjulte fellesskap og kommunikasjonsmønstre i chat-rom, uten menneskelig innblanding.»

NSF sier til ZDNet at avtalen med CIA er toårig, og at den ikke vil fornyes.

En talsperson for EPIC sier seg bekymret over det fordekte ved CIAs bidrag. En talsperson for American Association for the Advancement of Science sier han på generelt grunnlag ikke har innvendinger mot at CIA bidrar til å finansiere forskning mot terror, men at det er et helt annet spørsmål hvorvidt denne støtten skal være åpen eller fordekt.

    Les også:

Til toppen