Cisco kjøper Linksys for hjemmemarkedets skyld

Cisco har til hensikt å kjøpe Linksys, verdens største leverandør av nettverksutstyr til hjemmemarkedet, for 500 millioner dollar.

Cisco har til hensikt å kjøpe Linksys, verdens største leverandør av nettverksutstyr til hjemmemarkedet, for 500 millioner dollar.

Hjemmemarkedet for nettverksutstyr, det vil si enkle rutere, svitsjer og så videre, har vokst kraftig de siste månedene. Linksys er solid etablert som leverandør av både kablet og trådløst utstyr for hjemmemarkedet, også her i Norge gjennom Trygg Data. Med den store satsningen som blant andre Intel og Cisco har på trådløst lokalnett etter Wi-Fi-standardene, kan man regne med stigende etterspørsel etter Wi-Fi-utstyr også på hjemmemarkedet. Med utgangspunkt i ulike markedsundersøkelser, tror Cisco at markedet for hjemmenettutstyr vil dobles fra 3,7 milliarder dollar i 2002, til 7,5 milliarder i 2006.

I 1998 prøvde Cisco seg på hjemmemarkedet på egen hånd, men trakk seg ut etter to år med problematisk erfaring i et marked med lave marginer og hard priskonkurranse.

Linksys oppnådde en omsetning på 429 millioner dollar i 2002, 24 prosent mer enn året før. Selskapets anerkjennes blant annet for sitt effektive distribusjonsnett. I fjerde kvartal skal selskapet for første gang ha omsatt mer Wi-Fi-utstyr enn Cisco selv.

Ciscos overtakelse av Linksys vil skje gjennom en aksjetransaksjon anslått til 500 millioner dollar. Det gjør Linksys til Ciscos mest kostbare oppkjøp siden 2002. Oppkjøpet skal være fullført innen utgangen av juli, som markerer slutten på Ciscos avvikende regnskapsår. Linksys skal opprettholdes som en atskilt avdeling innen Cisco, og beholde sine 300 ansatte.

Analytikerne gir oppkjøpet en blandet mottakelse. Cisco-aksjen falt 18 cents til 14,04 dollar da nyheten ble kjent.

Cisco kunngjorde samtidig at det kjøper et lite IP-telefoni-selskap i California, SignalWorks, for dets Kjerneteknologis skyld. SignalWorks har utviklet en algoritme som forbedrer lydkvaliteten på IP-telefoni, kalt Acoustic Echo Canceller. AEC-teknologien er allerede integrert i noen av Ciscos IP-telefoner. Den er særlig egnet for høyttalende telefoner tilkoplet flere telefoner, og for stereofonisk gjengivelse.

Til toppen