BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cisco: Trådløst lokalnett billigere enn kabel

Cisco lanserer en ny serie produkter for trådløse lokalnett - Cisco Aironet 340 - og hevder at kostnadene per node er lavere enn med kabel.

27. apr. 2000 - 10:32
Cisco Aironet 340-produkter. <i>Foto: Cisco Systems</i>
Cisco Aironet 340-produkter. Foto: Cisco Systems

Cisco varslet i november i fjor at det ville kjøpe opp Aironet, et selskap med 15 års erfaring innen trådløse lokalnett. Oppkjøpet ble fullført i mars i år, og feiret med en ny serie produkter, nå døpt Cisco Aironet 340. I dag er produktene tilgjengelige i Norge, der Gunnar Florus Johansen og Hans-Petter Hansen er henholdsvis teknisk ansvarlig og distribusjonsansvarlig. For å presentere sakene i Norge har de med seg Aironet-veteran Ian Milne.

- Cisco har tatt initiativ innen flere anvendelser av trådløs kommunikasjon, som trådløse lokalnett, trådløs sammenføyning av ulike lokalnett, mobil kommunikasjon og trådløs tilknytning til stamnett, forklarer Milne. - Aironet 340-serien dreier seg om to av disse: lokalnett og sammenføyning av lokalnett.

De nye Aironet-produktene retter seg etter standarden kjent som IEEE 802.11 (b) for såkalt direkte sekvensiering ("direct sequencing"), en teknologi som er i ferd med å ta over for frekvenshopping ("frequency hopping") hos de fleste større leverandørene.

Ian Milne i Cisco. <i>Foto: Cisco</i>
Ian Milne i Cisco. Foto: Cisco

- Frekvenshopping ble foretrukket så lenge direkte sekvensiering var sårbar mot interferens. Nå er interferens-egenskapene til direkte sekvensiering på høyde med frekvenshopping. Problemet er løst slik at de gode båndbredde-egenskapene til direkte sekvensiering bevares. Standarden IEEE 802.11 (b) gjelder for tilknytninger i 11 Mbps, mer enn dobbelt så mye som det er teknisk mulig å oppnå med frekvenshopping.

Leverandørene av konkurrerende utstyr har samlet seg i Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA). Organisasjonen bruker et uavhengig laboratorium for å sertifisere interoperabilitet mellom de ulike merkene, og bekreftet nylig at utstyr fra 3Com, Enterasys Networks, Cisco, Compaq, Lucent, Symbol Technologies og Zoom Telephonics kan brukes om hverandre.

Analytikere mener at trådløse lokalnett står foran en kraftig markedsutvidelse. Milne nevner Cahners InStat som anslår økningen fra 771 millioner dollar i 1999 til 2,2 milliarder dollar i 2002. Hans-Petter Hansen regner med en årlig økning i Norge på rundt 50 prosent de nærmeste årene.

- Prisene faller kraftig, og ytelsen er på høyde med vanlig Ethernet, er Milnes' forklaring. - Vi regner med en gjennomsnittspris på 200 dollar per node. Det er rimeligere enn med kabeltilknytning.

- Prisen per node i Norge vil variere mellom 1500 og 2000 kroner, sier Hansen. - Det er avhengig av hvordan pakken er sammensatt.

Produktene omfatter ulike typer aksesspunkter og adaptere. Et aksesspunkt fordeler signalene til klientene som har hver sin adapter. Aksesspunkter varierer i type fra de mindre som brukes internt i et bygg, til større som monteres på taket og som kan knytte sammen lokalnett plassert opptil 10 kilometer fra hverandre, forutsatt siktelinje. Før installasjon kreves en gjennomgang av lokalene. Aksesspunkter må velges og plasseres avhengig av bygningsmaterialer, veggtykkelser og liknende faktorer. Aksesspunktene koples gjerne seg i mellom med kabel.

En interessant utgave av et aksesspunkt har utganger til V.90-modem, ISDN, DSL og kabelmodem, og vil kunne gi direkte tilknytning til Internett for PC-er med trådløse adaptere. Neste skritt er å la det samme aksesspunktet også håndtere trådløse telefoner.

- Målgruppene er store og små bedrifter, utdanningsinstitusjoner og helseinstitusjoner, samt hjem, selv om Cisco ikke har noe apparat for å nå forbrukere, sier Milne. - Vi sier ikke at man skal vrake alle kablene man har, men vurdere kostnadene nøkternt og se om ikke utvidelser bedre kan løses trådløst. I nye eller midlertidige lokaler kan et trådløst nettverk implementeres langt raskere enn et kabelavhengig nett. I eldre lokaler der det er vanskelig eller umulig å trekke kabler, er den trådløse løsningen selvskreven. Skal flere bygninger knyttes sammen, kan også trådløst være gunstig.

Milne har sans for såkalte "IP-soner", der PC-brukere kan få direkte trådløs tilgang til Internett. (Se artikkelen Norges første IP-sone realiseres til våren.)

- Her vil nok flyplasser og hoteller være først ute. I USA har vi et eksempel på et selskap som har installert Aironet i et hotell, og leier ut adaptere og Internett-tilknytning til de reisende.

Les mer om trådløse lokalnett:
Også Windows CE driftes med Unicenter
Microsoft skal satse mobilt
Bluetooth kan ikke forstyrre trådløse lokalnett
IBM satser på trådløs teknologi
Vil gi deg Internett i lomma
Trådløst hjemmenettverk
Intel reorganiserer og satser trådløst
Norges første IP-sone realiseres til våren
Ny, norsk trådløs sofa-PC vil koste mindre enn 5000 kroner
Compaq med trådløse Armadaer
EUnet satser trådløst i Norges storbyer
Apple satser videre på trådløst nettverk
Neste år er Microsoft trådløs
Trådløst lyn-nett fra 3Com
Trådløst gir billigere kommunikasjon
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.