CNN likevel interessert i domenenavn

Ledere på høyt nivå i den nordiske satsingen til CNN, har uttalt at man ikke trenger å kjøpe domenenavnene "cnn.no/se/dk", men kan opprettholde domeneadresser som inneholder samarbeidspartnerens navn. Likevel skal representanter for dansk CNN ha henvendt seg til eieren av navnet "cnn.dk" i formål å tilegne seg dette.

Ledere på høyt nivå i den nordiske satsingen til CNN, har uttalt at man ikke trenger å kjøpe domenenavnene "cnn.no/se/dk", men kan opprettholde domeneadresser som inneholder samarbeidspartnerens navn. Likevel skal representanter for dansk CNN ha henvendt seg til eieren av navnet "cnn.dk" i formål å tilegne seg dette.

Den norske versjonen av amerikanske CNN - (Cable News Network ) ble lansert denne uken og i den forbindelse kom det fram i digi.no at det blir ført en noe ulik politikk på domenenavn i den skandinaviske kontra den amerikanske CNN-satsingen.

Amerikanske CNN er klar på at domenenavn kjøpes opp for å ha rettigheter til alle mulige versjoner. Redaksjonssjef i CNN Sverige, Krister Bengtsson mener at CNN ikke trenger å eie domenet cnn.se fordi tjenesten Passagen likevel genererer stor trafikk til nettstedet.

Dansken Bjarne Jensen forteller til digi.no at han har blitt kontaktet av danske representanter fra CNN. Jensen er mannen som eier domenet cnn.dk, og han registrerte dette for to år siden.

- Jeg fikk en oppringning hvor det ble sagt at de skulle bruke navnet cnn.dk og at vi måtte overdra navnet. Jeg spurte om de da var interessert i å kjøpe det, men de var kun interessert i å dekke de omkostninger forbundet med selve kjøpet av domenet, som er på om lag 1.000 danske kroner, sier Jensen til digi.no.

Det er hans selskap F/X Communications som eier navnet, mens selskapet VestNet ApS er hostmaster.

- I F/X Communications utvikler vi software til kabelmodem, og vi har i lang tid samlet informasjon vedrørende oppsetting og problemløsning av disse. Planen vår var å lage en helpdesk-tjeneste med navnet "Cable Network Nanny", med adressen cnn.dk, så vi sa nei takk til å "gi vekk" domenet, sier Jensen. Han forteller at det var en representant for CNN i Danmark som kontaktet ham, men han vil ikke gi navnet på denne personen.

- Har du ellers kjøpt flere andre domenenavn det kan bli strid om?

- Nei, F/X Communications er ikke en navnepirat. Vi har kun noen få domenenavn som primært er til våre kunder. Vi har ingen andre navn som det kan bli strid om. Da vi kjøpte cnn.dk for to år siden, hadde vi heller ikke forestilt oss at den amerikanske giganten ville gjøre inntog i Danmark. Det virket helt urealistisk, når det på Internett ikke betyr noe hvor tjenesten legges ut. Det må ha vært like urealistisk for CNN, siden de ikke kjøpte navnet da det var ledig, sier Jensen.

- Å bruke navnet cnn.dk til help-desk tjeneste var for oss ikke mer annerledes enn at vårt firma heter fx.dk og i USA er fx.com noe helt annet. Vårt hovedprodukt heter InJoy, mens injoy.com i USA er et religiøst nettverk. Det har blitt noen misforståelser, men nå har vi en avtale om at de sender videre datakommunikasjonsrelaterte e-poster til oss, sier Jensen.

Jensens registrering av domenenavnet er mulig i Danmark hvor regler for domeneregistrering ikke er fullt så strenge som i Norge. Her hjemme regulerer NORID (Norsk Registreringstjeneste for Internett Domenenavn) hvem, hva og hvordan navn kan registreres på toppnivå-domenet .no. I NORIDs navneregler står det følgende;

"4.1 Man søker om et domenenavn for sin organisasjon. Domenenavnet skal som hovedregel utgjøre hele, deler av, eller en naturlig forkortelse for organisasjonens faktiske navn. Se 4.2 for unntak fra denne regelen.

4.2 Man skal som hovedregel ikke søke om å registrere navn på varemerker, produkter og betegnelser som ikke har noe med organisasjonens eget navn å gjøre. Unntak kan her gjøres dersom organisasjonen kun er kjent utad under et produktnavn eller varemerke og ikke under eget navn. Dette skal søker dokumentere overfor NORID samtidig som man sender søknad på vanlig måte."

Derfor er mulighetene for noen i Norge å registrere domenenavnet cnn.no begrenset, siden dette er et merkenavn.

Til toppen