SIKKERHET

Betalte 36 millioner til rørledning-hackerne: – Høyst kontroversiell beslutning

Colonial Pipeline betalte drøyt 36 millioner kroner i løsepenger til hackere etter dataangrepet mot rørledningsnettet i USA, opplyser selskapets toppsjef.

Flere hamstret drivstoff øst i USA da driften av Colonial Pipeline ble stanset, her fra en bensinkø i Raleigh i North Carolina 13. mai.
Flere hamstret drivstoff øst i USA da driften av Colonial Pipeline ble stanset, her fra en bensinkø i Raleigh i North Carolina 13. mai. Foto: Travis Long / The News & Observer via AP / NTB
20. mai 2021 - 09:01

– Det var den rette tingen å gjøre for landet, sier Joseph Blount til avisa Wall Street Journal (WSJ) onsdag.

Han erkjenner at det var en «høyst kontroversiell beslutning» å betale løsepengene. Men han mener det var nødvendig på grunn av konsekvensene av angrepet, som førte til at selskapets rørledninger var stengt i flere dager.

– Jeg skal innrømme at jeg ikke var bekvem med å sende penger til slike folk, sier Blount.

Det er første gang selskapet offentlig erkjenner å ha betalt løsepengene.

Colonial opplyste sist torsdag at de hadde gjenopptatt drivstoffleveransene til alle markedene etter nedstengingen 7. mai.

Myndighetene i Washington mener at en kriminell hackergruppe i Russland kalt Darkside sto bak angrepet. Etter å ha betalt løsepengene, ifølge WSJ i bitcoin, fikk Colonial et dekrypteringsverktøy fra hackerne.

Det vil koste selskapet titalls flere millioner dollar å gjenoppta driften av det enorme rørledningsnettet i løpet av de neste månedene, mener Blount.

Fredag ble Darksides nettverk tatt ned av ukjente aktører. Delstaten Texas' tidligere finansminister Larry Summers sier til CNN at amerikanske myndigheter trolig hadde lagt press på russiske myndigheter for å få dem til å stenge Darkside.

Helsedepartementet i Storbritannia ber folket om bloddonasjoner. Et hackerangrep har satt kjepper i hjulene for mye av den daglige sykehusdriften på flere av London-sykehusene.
Les også

London: Akutt blodinnsamling etter hackerangrep mot sykehus

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.