BEDRIFTSTEKNOLOGI

Communicator 5.0: Feilfull kildekode

Å frigi kildekoden bak Communicator 5.0 gir utviklere verden over noe nytt å leke med. Utfordringene blir større når det viser seg at koden ikke er fullt så blankpolert som mange skulle ønske.

Liv T. Mytting
7. apr. 1998 - 16:43

Netscape Corporation ga ut kildekoden til Communicator 5.0 slik at denne kan brukes som basis for utviklere verden over. De har nå muligheten til å sy nettleseren fra Netscape sammen med sine egne eksisterende applikasjoner.

Trygve Solem hos Nocom Norge, Netscapes representant i Norge, sier til digi.no at de ser positivt på frigivelsen av koden.

- Med dette fjernes et viktig hinder for ytterligere spredning av nettleseren. Det er dette som betyr noe for utviklerne, nå har alle mulighet til å dra nytte av koden, sier han.

Det var den britisk-australske gruppen av programvareutviklere, Mozilla Crypto Group, som la ut koden på sine nettsider. Amerikanske Techweb skriver at kildekoden ikke kunne spres fra Netscapes egne websider. Dette fordi amerikanske lover skal forhindre at krypterte systemer havner utenfor USA .

Communicator er nå "freeware" og dermed må man regne med en del feil.

- Å fikse disse, er prisen man betaler for å få gratis og nyttig kode, mener flere utviklere Techweb har vært i kontakt med. Programmererne hos Linux er blant dem som har utnyttet dette. To timer etter at kildekoden ble kjent, var binærkoden bak en Mozilla-versjon for operativsystemet Linux ferdig. I timene etter fulgte flere binærversjoner for andre operativsystemer som Windows 95/NT, Sun/Solaris og Digital Unix, skriver Newsbytes.

Kildekoden bak fullt krypterbare versjoner for Linux kom i løpet av dagen og binærkoden bak Cryptozilla for Windows 95/NT kom dagen etter.

CEO i det amerikanske programeringsfirmaet Bigfoot, Jim Hoffmann, ventet at kildekoden for versjon 5.0 ville bygge på Netscapes tidligere nettlesere. - I stedet ser det ut til at koden er omskrevet fra bunnen , sier han til Techweb. Han legger til at Bigfoot høyst sannsynlig må skrive et helt nytt sett med API'er.

- Koden vi fikk fra Netscape var større, inneholdt flere feil og var vanskeligere å kompilere enn vi hadde ventet, forteller Hoffmann.

Bigfoot utvikler programvare på toppen av kildekoden bak Communicator. Firmaet har lisensiert Microsofts Internet Explorer for samme type produkt, kalt NeoPlanet. Dette programmet kjøres på toppen av Internet Explorer. Målet var å lage tilsvarende produkt som kunne kjøres oppå Netscapes Communicator.

Det var ikke meningen at koden skulle inkluderes i noe kommersielt produkt den første uken, selv om enkelte utviklere håpet på dette, forteller Tom Paquin hos Mozilla Crypto Group.

Netscape vurderte å slippe en versjon av kildekoden til Communicator 4.0 med mange færre feil, men slo det fra seg. Paquin legger til at det er en betydelig forskjell mellom kildekodene bak versjon 4.0 og 5.0. Blant annet er en del HTML subssystemer og layouten på programmet forandret.

Neste versjon av Netscapes Communicator vil bli en aleneversjon av nettleseren med full funksjonalitet. Bigfoot hadde håpet på å få kildekoden bak en ferdig versjon denne måneden, men det vil antagelig ikke skje, sier Hoffmann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.