Compaq får Windows NT før Intel

Compaq får den avanserte 64-bits versjonen av Windows 2000 til sine Alpha-maskiner før resten av databransjen. Alpha-versjonen vil også inneholde biter som eiere av Intel-maskiner ikke får.

Compaq får den avanserte 64-bits versjonen av Windows 2000 til sine Alpha-maskiner før resten av databransjen. Alpha-versjonen vil også inneholde biter som eiere av Intel-maskiner ikke får.

Microsoft og Compaq har inngått en avtale som vil gi servere basert på Compaqs Alpha-prosessor en ledelse på Intel-baserte maskiner. Allerede tidlig til neste år lover de to selskapene å være ferdig med den avanserte 64-bits versjonen av Windows 2000 for Alpha-maskiner, skriver Infoworld. Dette blir hakk i hæl på lanseringen av den vanlige 32-bits versjonen av Windows 2000 (tidligere Windows NT 5.0) som Microsoft etter mange og lange forsinkelser lover å ha klar mot slutten av året.

Med en 64-bits arkitektur kan Windows håndtere enorme datamengder direkte, noe som gir store ytelsesforbedringer. Microsoft hevder at store oppgaver går hele syv ganger raskere med 64-bits Windows og en tidlig 64-bits versjon av deres SQL Server-database.

Det er trolig to årsaker til at Compaq får være først. Den mest åpenbare er at Intel ikke er klar med sin første 64-bits-prosessor, Merced, før til neste sommer. Microsoft lover at 64-bits versjonen av Windows 2000 for Merced da skal være klar.

Men den viktigste årsaken til at Microsoft gir Compaq et forsprang et at Compaq selv bidrar i utviklingen. Siden oppkjøpet av Digital har Compaq latt Microsoft få låne kunnskaper og teknikk fra Digitals store og tunge systemer. 64-bits versjonen av Windows 2000 vil derfor inneholde teknikk som gjør den mer stabil og trolig muligheter for å koble den i parallell eller bruke flere prosessorer enn 64-bits versjonen for Intel.

Dette er teknologi som Compaq tilbyr gjennom sin Unix-versjon og det aldrende Digital-operativsystemet VMS. I stedet for å videreutvikle sine Digital-teknologier alene, sier Compaq at de deler med Microsoft i et håp om sammen å skape et større marked. I tillegg til IBM, Sun og Compaqs eksisterende 64-bits Unix-versjoner, jobber også HP, Silicon Grapics og alliansen IBM/SCO med å lage versjoner for Merced .

Til å begynne med vil altså Compaqs konkurrenter mangle mulighetene for å lage systemer som kan konkurrere med stormaskiner. Microsoft sier at en 64-bits versjon av Windows 2000 for Intel-maskiner ikke kommer i salg før til neste sommer.

Men amerikanske analytikere peker på at selv om Alpha får et teknologisk forsprang, finnes det lite programvare for plattformen og enda mindre 64-bits programvare.

Til toppen