BEDRIFTSTEKNOLOGI

Compaq: Fire nye tjenere

To måneder etter lanseringen av toppmodellene ProLiant 6500/7000, slår Compaq til igjen med hele fire nye tjenere, hvorav tre med Highly Parallel System Architecture for utvidet båndbredde til minne og inn/utdata.

Eirik Rossen
11. nov. 1997 - 17:47

De nye maskinene bærer ProLiant-navnet, og er ellers døpt henholdsvis 5500 (erstatter dagens 5000), 3000 (et alternativ til dagens 2500 som fortsatt vil være tilgjengelig noen måneder), 1600 og 1200.

Produktsjef Arild Slagnes i Compaq Norge karakteriserer 5500 som en divisjonstjener, 3000 som en avdelingstjener. De kommer i samme kasse (se bildet), eller kan monteres i rack, men innmaten er ganske forskjellig.

- 5500 kan ta opptil fire PentiumPro-prosessorer, forteller Slagnes. - 3000 kan ta opptil to Pentium II-prosessorer i 300 MHz. Det begrenser minneadresseringen til 512 MB og betyr at den ikke kan anbefales til store databasemiljøer. Derfor holder vi 2500-modellen med sine PentiumPro-prosessorer på markedet enda noen måneder. På 5500 kan du kople opptil 3 GB minne.

Passende oppgaver for 3000 beskrives som "intranett, fil/print og mindre databaser". For 5500 er beskrivelsen en "rimelig, høyytelses applikasjonstjener" med "ledende ytelse for enterprise applikasjoner". Slagnes legger ellers vekt på feiltoleranse ved at overflødige disker og strømforsyning kan byttes under drift og ved at det også er støtte for redundante vifter og nettverkskort.

Et motiv for redundante vifter er Compaqs nye (og valgfrie) 10.000 RPM-disker som gir opptil 40 prosent bedre ytelse i sekvensiell lesing fra redundante diskmatriser (RAID), men som krever ekstra avkjøling.

- Gjennomsnittlig ytelsesbedring for filoperasjoner er 25 prosent. For databasehåndtering er ytelsen bare sju til åtte prosent bedre. Det betyr at man bør vurdere sine behov nøye, når de nye diskene samtidig koster rundt 25 prosent mer.

I 9 GB-utføringen krever de nye diskene dessuten en ekstra strømforsyning.

Felles for 5500, 3000 og den nye "arbeidsgruppetjeneren" 1600 er nyheten "Highly Parallel System Architecture" som Compaq har utviklet i samarbeid med Reliance Computer Corp. RCC er et forholdsvis ungt firma, foreløpig uten eget nettsted, som lager kundespesifiserte brikker til tjener-leverandører. Arkitekturen tilbys på det åpne markedet. Compaq mener å vite at de er først ute med å implementere den. Denne arkitekturen består av to elementer:

  • Doble minnekontrollere prosesserer minneforespørsler parallelt. Hver kontroller har en båndbredde på 533 MBps. Den samlede båndbredden når derfor 1,07 GBps, to til fire ganger så raskt som tidligere arkitekturer for Intel-tjenere.
  • Doble likeverdige PCI-busser gjør at for eksempel disk og nettkort kan nyte hver sin fulle PCI-båndbredde på 133 MBps, eller at tjeneren kan støtte opptil tolv PCI-baserte enheter.

Compaq mener at denne doblingen av båndbredde til minne og til PCI-enheter eliminerer potensielle flaskehalser i flerprosessorsystemer.

1600-tjeneren skal være den første arbeidsgruppetjeneren med både doble prosessorer og hotplug-drev og strømforsyning. Den er bygget rundt 266 MHz Pentium II-prosessoren. 1200-tjeneren tar i høyden én 233 MHz Pentium II, og har verken doble minnekontrollere eller dobbel PCI, men har ellers både hotplug-egenskaper og utvidelsesmuligheter felles med 1600.

Skal Compaq kunne ekspandere sitt tjener-tilbud med virkelig høyytelsesmaskineri, må selskapet komme med en avansert klyngeløsning (cluster). Dette var jo også hele poenget med Compaqs oppkjøp av Tandem.

- Klynger kommer i første kvartal 1998, lover Slagnes. - De vil bygge på Compaq-tjener fra 1600 og oppover, med SCSI- eller fiberkanalbasert lagring.

Og for ordens skyld: Compaq-tjenere kjører Windows NT.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.