Compaq gir opp Alpha

Innen 2004 skal alle Compaqs 64 biters servere kjøres på Intel-prosessorer. Alpha overlates helt til Intel, og Compaq skal selge tjenester som aldri før.

Innen 2004 skal alle Compaqs 64 biters servere kjøres på Intel-prosessorer. Alpha overlates helt til Intel, og Compaq skal selge tjenester som aldri før.

Wall Street Journal og Financial Times gjengir begge utdrag av et memorandum som Compaq-sjef Michael D. Capellas har sirkulert internt. Han vil at Compaq skal gjennom 180 dager med grundig omlegging:

  • Fokus skal skiftes til servere for tunge systemer innen finans, telekom, helse og produksjon.
  • Maskiner skal i større grad selges med service og support, slik at service-andelen vokser fra en femdel til en tredel av selskapets samlede omsetning.
  • Omsetningen skal økes med 40 prosent.
  • Opptil 550 millioner dollar skal øremerkes oppkjøp av service-selskaper.
  • Driftskostnadene skal reduserer med ytterligere 200 millioner dollar årlig, på toppen av de 600 millioner dollar som ble kunngjort i mars.
  • Leverandørkjeden skal også gjøres gjenstand for omfattende kostnadskutt, opptil en milliard dollar.

Samtidig skal Compaqs andel av PC-markedet økes med en til to prosent i annet halvår i år.

Memorandumet er bekreftet av en talsperson for selskapet. Ingen ledere ble gjort tilgjengelig for kommentar.

Kommentarene i amerikanske medier er at Compaq tar stadig mer etter IBM, og trenger en ny nisje for å slippe unna priskrigen innen PC-er og mindre servere.

Reduserte kostnader er en viktig del av begrunnelsen for avgjørelsen om å kutte ut Alpha-prosessoren i egne servere fra 2004, og overlate hele Alpha-teknologien til Intel.

Alpha var IT-industriens første 64 biters prosessor, og opphavet, Digital Equipment Corporation, satset sin eksistens på at prosessoren ville lykkes. Det skjedde ikke, og selskapet ble overtatt av Compaq i 1998.

I forbindelse med gårsdagens offisielle kunngjøring om avtalen med Intel, innrømmet Capellas at selskapet ikke har råd til å konkurrere med Intel innen prosessorteknologi, og at også kundene hadde gitt klare signaler om at det var ønskelig med Intels IA-64-prosessorer gjennom hele linjen.

De finansielle sidene ved avtalen er ikke offentliggjort.

Dette er virkelig historisk: Compaq startet som bokspusher et par år før Dell, prøvde å etablere seg blant de store ved å kjøpe Tandem og Digital, og ender opp på tre bein: Intel-servere, Intel-PC-er og egen support.

Til toppen