Compaq-sjef Eckhard Pfeiffer sparket

Helt overraskende sparket styret i Compaq i går Eckhard Pfeiffer, toppsjefen som har gjort selskapet til et av verdens største dataselskaper. Den mektige styreformannen Benjamin Rosen mener at Compaq ikke har nådd sine mål de siste to årene.

Helt overraskende sparket styret i Compaq i går Eckhard Pfeiffer, toppsjefen som har gjort selskapet til et av verdens største dataselskaper. Den mektige styreformannen Benjamin Rosen mener at Compaq ikke har nådd sine mål de siste to årene.

I en meget overraskende manøver, sparket styret i Compaq - med den mektige styreformannen Benjamin M. Rosen i spissen - i går Eckhard Pfeiffer. Oppsigelsen kommer bare en uke etter at selskapet gikk ut med en advarsel om dårligere kvartalsresultat. Pfeiffer skyldte på konjunkturene, men etter hvert ble det klart at problemene stort sett begrenset seg til Compaq.

Styreformann Benjamin Rosen er ingen hvem som helst. Det var han som sparket grunnleggeren Rod Canion i 1991 og innsatte den Pfeiffer som da var Europa-sjef.

- Vi har vidunderlig teknologi og et flott lag. Det er derfor skuffende at vi ikke har klart å gjøre det bedre, sier Rosen til Wall Street Journal. - De to siste årene har vi ikke vært så suksessfulle, sier Rosen.

Dette er en overraskene kommentar, da Compaq blant annet har brukt de to siste årene på å kjøpe opp og smelte seg sammen med Digital og Tandem, noe som har gjort det fusjonerte selskapet til et av verdens største datakonsern i konkurranse med bare Hewlett-Packard og IBM.

Rosen mener at Compaq trenger en ny leder nettopp på grunn av oppkjøpene av Digital og Tandem som Pfeiffer ledet.

- Selskapet er så mye mer komplekst nå enn for noen år siden. Det kreves en annen type evner å lede selskapet så suksessfullt som det skal være, sier Rosen til Wall Street Journal.

Men at Pfeiffer har lederevner er vanskelig å bestride. Da han overtok roret i 1991, var Compaq en mindre og dyr kvalitetsleverandør av PC-er. Gjennom aggressive priskutt og et tett forhold til Intel og Microsoft skapte Pfeiffer verdens største PC-leverandør. I 1991 omsatte Compaq for "bare" 25 milliarder kroner, mens selskapet i år trolig vil omsette for 310 milliarder kroner. Men nå sliter Compaq i den PC-priskrigen de selv startet tidlig på 90-tallet.

Compaq snublet for første gang for et år siden, da selskapet sammen med IBM hadde bygget opp for store lagre og måtte kjøre et større brannsalg for å kvitte seg med ukurante varer. Nå er selskapet midt oppe i en kamp med sine salgspartnere fordi man føler seg tvunget av Dell til å starte direktesalg over Internett. I tillegg sliter Digital-delene av selskapet med å tjene penger. Med Digital arvet Compaq en serie konkurrerende operativsystemer og prosessorteknologier.

Amerikanske analytikere mener at Pfeiffer hadde gjort seg til uvenn med finansmiljøet på Wall Street. Pfeiffer beseglet sin skjebne da han i forrige uke fortalte at Compaq ikke kom til å tjene 4,3 milliarder kroner, men bare så vidt to milliarder i første kvartal.

Compaq skal legge frem sine endelige resultater på onsdag.

Inntil selskapet har funnet en ny sjef, skal Rosen selv fungere som administrerende direktør. Under et separat møte i går ble også finansdirektør Earl Mason bedt om å skrive sin oppsigelse. Verken han eller Pfeiffer har vært tilgjengelig for kommentar. Heller ikke ledelsen i Compaq Norge - med Gunnar Bjørkavåg i spissen - var tilgjengelig for kommentar.

Foruten interne lederkandidater var hodejegere i går kjappe til å foreslå en rekke eksterne kandidater. Listen av folk som blir ansett som modne for oppgaven rommer blant andre Percy Barnevik, den tidligere ABB-sjefen som i dag leder Wallenberg-familiens investorfond. Listen rommer også navn som SGI-sjef Richard E. Belluzzo, Richard Notebaert, sjef i telekomselskapet Ameritech, James McNerny i General Electric samt John Thompson og Sam Palmisano i IBM.

Den nye toppsjefen vil kan se frem til en hyggelig lønnspakke. Pfeiffer fikk bare utbetalt ti millioner kroner i fjor, det er aksjeopsjonene som veier. Til sammen skal den nå avsatte sjefen sitte på aksjer verdt 2,6 milliarder kroner, skriver Wall Street Journal.

Til toppen