Conficker skapte kaos for politiet

Windows-ormen slo ut passkontroll og operasjonssentraler.

Conficker skapte kaos for politiet
(Bilde: Marius Jørgenrud)

Windows-ormen slo ut passkontroll og operasjonssentraler.

Politiet ble i går rammet av kraftige dataproblemer, som fikk følger for driften over hele landet. Etter hvert lykkes Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) å identifisere årsaken.

Det var den kjente Conficker-ormen som herjet. Dette er det samme viruset som tidligere i år har lammet Helse Vest og Nord-Trøndelag fylkeskommune.

Ormens herjinger ble imidlertid mye mer dramatisk denne gangen.

Politiets operasjonssentraler kom ikke på nett, passkontorer måtte stenge og etterforskere måtte klare seg uten viktige sakspapirer. På Gardermoen måtte politiet slippe inn reisende uten å kunne sjekke dem mot sine dataregistre - stikk i strid med vanlige rutiner, skriver Aftenposten.

Over 1000 av politiets datamaskiner over hele landet skal i går ha blitt smittet av skadevaren. Det omfattende utbruddet kommer bare to uker etter at Kripos ble rammet av et annet virus.

Politiet selv ønsker å avdramatisere gårsdagens hendelse. I en pressemelding sendt ut torsdag ettermiddag hevder de at «gode rutiner beskyttet politiet mot virusangrepet».

- Politiets beredskap har ikke vært påvirket, og alle publikumshenvendelser håndteres på vanlig måte, skriver PDMT i meldingen.

Videre uttaler de at politiet har fokus på datasikkerhet i sine rutiner og jobber målrettet for hele tiden å være i forkant av utviklingen.

Sikkerhetseksperten Mikko Hyppönen i F-Secure tror viruset stammer fra kriminelle bander i Ukraina. Viruset finnes etter hvert i mange ulike versjoner, men disse skal ikke ramme PC-er med ukrainsk tastatur. Det kan bety at bakmennene eller de som skrev skadevaren bevisst har forsøkt å unngå oppmerksomhet fra lokale myndigheter.

    Les også:

Til toppen