BEDRIFTSTEKNOLOGI

Corel: Ny gjennomgang av Java-strategien

Det går rykter om at Corel vil gjøre noe drastisk med sin Office for Java. Corel dementerer at de er i ferd med å gi opp Java, men vil ikke si noe om hva som har lekket ut. Observatører tror Corel tenker gjennom Java-strategien på nytt.

Eirik Rossen
22. aug. 1997 - 13:51

For oss i digi.no-redaksjonen begynte denne saken med et dementi fra Corel:

- Her går det rykter som at Corel skal være i ferd med å sette punktum for vår Java-utvikling. Intet kan være fjernere fra sannheten, sier markedsansvarlig for Norden, Lars Nielsen. - Vi har noen nye og oppsiktsvekkende ting på gang. Det ser ut som om noe har lekket til amerikansk presse, der det er blitt misforstått.

Nielsen lovte å komme tilbake til saken. Det gjorde han, bare for å medgi at han ennå ikke hadde fått lov til å si noe.

Den vanligvis velinformerte Jesse Berst i ZDnet, hevder at Corel har ombestemt seg, og vil ikke skrive om hele WordPerfect-suiten til Java likevel.

Berst slår fast at Corel hittil har brukt mye tid og ressurser på Java, bare for å få noe dårligere enn det de hadde fra før.

- Det er uklart akkurat hva Corel driver med, skriver Berst i sin AnchorDesk-spalte. - Jeg har informasjon om at selskapet ikke sier farvel til Java. Det de gjør, er å omstrukturere applikasjonene slik at Java-komponenter leveres fra en sentral Java-server. Det kan være at Corel rett og slett brukte Java på feil måte, at de prøvde å bruke dette moderne verktøyet til å bygge en gammeldags monolittisk megamonster suite.

Redaktør Nicholas Petreley i NC World har samme oppfatning. Han skriver at Corel har gitt opp sin nåværende Office for Java-strategi, og at dette kan være noe av det beste som har skjedd Java og nettorientert databehandling.

- En monolittisk Office-suite ville skadet Java og nettorienteringens sak langt mer enn noe annet Corel kunne ha gjort.

Petreley referer andre medier som bruker Corels tenkepause som et tegn på at Java nå er lagt død. Han avviser dette kategorisk. Han peker på at Corel lyktes i å bevise at det var mulig å lage en komplett suite i Java. Men Corel beviste også noe annet: At Java-programvare må bygge på distribuerte komponenter.

Da digi.no testet beta-versjoner av Office for Java gjorde vi den erfaringen av programvaren var utillatelig sein. Vi var ikke de eneste som konkluderte slik. Petreley mener årsaken lå i suitens monolittiske struktur, som da var uunngåelig, siden det ikke fantes noen Java-basert modell for distribuerte komponenter da prosjektet ble startet. Siden har vi fått JavaBeans som kan sette fart i Java-baserte nettorientert programvare.

Det fornuftigste Corel kan gjøre i en slik situasjon, er nettopp å trekke tilbake dagens Office for Java, og starte på nytt, er Petreleys konklusjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.