BEDRIFTSTEKNOLOGI

Cray taper markedsandeler

Cray har de seneste årene tapt store markedsandeler. Selskapet anklager nå japanske NEC og Fujitsu for dumping.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. aug. 1997 - 15:16

Cray hevder at Fujitsu og NEC har solgt vektordatamaskiner helt ned i en femtedel av hva det koster å utvikle en slik maskin.

- Denne ulovlige prissettingen vil gjøre det vanskelig for Cray å opprettholde det forsknings- og utviklingsnivået som kreves for å være konkurransedyktig, sier Irene Qualters, president for Cray, til CNET.

Ifølge CNET er det uansett helt klart at Cray har tapt markedandeler de siste årene. Cray hadde i 1991 en markedsandel på 80 prosent i 1991, 74 prosent i 1993 og 52 prosent i 1996.

Men også markedet for superdatamaskiner har blitt mindre. Ifølge CNET ble det tidligere omsatt superdatamaskiner for flere milliarder dollar i året. Ifjor var omsetningen sunket til 561 millioner dollar. Det ble tilsammen kun solgt 109 slike datamaskiner i 1996.

Det er faktisk bare fire produsenter av superdatamaskiner igjen, og den fjerde, Hitachi, er ifølge CNET på vei ut av markedet.

Det synkende markedet skyldes at kundene, store forskningssentra og fabrikker, nå heller velger å kjøpe raske RISC-maskiner, slik som IBM RS/6000, for å lettere kunne oppgradere til nyere maskiner. Disse datamaskinene kan koste over 100.000 dollar, men er likevel betydelig billigere enn gjennomsnittsprisen på superdatamaskiner på fem millioner dollar.

Den amerikanske internasjonale handelskommisjonen, ITC, vil i september trolig avgjøre om det skal tillegges straffetoll på import av superdatamaskiner fra NEC og Fujitsu til USA.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.