JUSS OG SAMFUNN

Cuba begrenser tilgangen til internett etter demonstrasjoner

Regimet tar grep for å bremse informasjonsstrømmen.

Cubanske myndigheter begrenset tirsdag tilgangen til flere sosiale medieplattformer i et forsøk på å kvele de enorme protestene i landet.
Cubanske myndigheter begrenset tirsdag tilgangen til flere sosiale medieplattformer i et forsøk på å kvele de enorme protestene i landet. Foto: Eliana Aponte / AP / NTB
14. juli 2021 - 08:37

Cubanske myndigheter har kuttet tilgangen til store sosiale medieplattformer i et forsøk på å bremse informasjonsstrømmen etter demonstrasjonene.

Flere har mistet tilgangen til store sosiale medieplattformer som Whatsapp, Facebook, Instagram og visse Telegram-servere på Cuba mandag, melder den London-baserte gruppen Netblocks.

Ifølge Netblocks kan regjeringen kutte tilgangen gjennom det statseide teleselskapet ETECSA og den eneste mobile kommunikasjonstjenesten Cubacel. Netblocks overvåker rettigheter og sikkerhet på internett.

Kun noen få cubanere har klart å komme seg rundt begrensningene ved å bruke VPN eller private nettverk.

PST, FBI og en rekke andre internasjonale aktører tok denne måneden ned et ruternettverk som ble benyttet av en kjent russisk hackergruppe.
Les også

PST varslet norske ruter-eiere om sikkerhetshull

Ber Cubas ledere «beherske seg»

Den republikanske kongressrepresentanten Maria Elvira Salazar, som representerer et distrikt i Sør-Florida der det bor mange med cubansk bakgrunn, skrev på Twitter at «regimet stenger internett på øya» fordi de «ikke ønsker at verden skal se hva som skjer».

– Vi oppfordrer Cubas ledere til å beherske seg og respektere stemmen til det cubanske folket ved å åpne alle kommunikasjonsmidler, sier talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

– Å fjerne tilgangen til teknologi og stenge informasjonskanaler gjør ingenting for å imøtekomme det cubanske folkets legitime behov og ambisjoner, sier han.

Det er ikke første gang tilgangen til internett blir begrenset på øya. Myndighetene gjorde det samme i november i fjor i et forsøkt på å stanse gruppen Movimiento San Isidro som demonstrerte for kunstnerisk frihet i Havanna.

Les også

Derfor var Digi og TU nede

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.