«Curiosity» fikk minnefeil

Krevende med interplanetarisk gjenoppretting.

«Curiosity» fikk minnefeil
Selvportrett av NASAs Mars-kjøretøy Curiosity. Bildet er satt sammen av 66 ulike fotografier som er tatt av kjøretøyets Mars Hand Lens Imager (MAHLI)den 3. februar 2013. Bilde: NASA/JPL-Caltech/MSSS

NASAs «Curiosity», kjøretøyet som ble utplassert på planeten Mars den 5. august i fjor, fikk i forrige uke minneproblemer. Hva problemene skyldes, er fortsatt uklart, men en teori som har blitt nevnt i amerikansk presse er at dataminnet kan ha blitt påvirket av bakgrunnstrålingen fra verdensrommet.

NASAs Jet Propulsion Laboratory skriver i en pressemelding at kontrollen av Curiosity ble flyttet over i kjøretøyets «B-side»-datamaskin og satt i en sikkerhetsmodus med minimal aktivitet, etter at minnefeilen oppstod den 28. februar.

Lørdag startet NASA gjenopprettingen av systemene, men full drift ventes først i neste uke.

– Vi har god fremdrift i gjenopprettingen, sier leder for Mars Science Laboratory Project ved NASAs Jet Propulsion Laboratory, Richard Cook, i pressemeldingen.

Cook forteller at arbeidet blant annet går ut på å evaluere datamaskinen på A-siden for å se om den kan gjenopprettes som en backup.

– Vi må også gå gjennom en rekke trinn på B.-siden, slik som å informere datamaskinen om tilstanden til kjøretøyet – posisjonen til armen, posisjonen til masten, den slags informasjon, sier Cook.

    Les også: