Da 46-åringen fikk sparken så han helt rødt, og gikk hardt til verks mot IT-systemene til sin tidligere arbeidsgiver

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Alvaro Reyes/ Unsplash)

Da den 46 år gamle IT-arbeideren Christopher Victor Grupe i Canadian Pacific Railway fikk beskjed om å ta sin hatt og gå i desember 2015, falt det ikke helt i god jord. Det skriver American Shipper.

Som en liten avskjedsgave til sin tidligere arbeidsgiver slettet han viktige systemfiler og låste resten av IT-avdelingen ute fra IT-systemene. Nå har amerikansk rettsvesen funnet ut at en passende straff for ugjerningen er 12 måneder bak murene. 

Slettet adminkontoer

Før 46-åringen leverte inn sin bærbare datamaskinen, adgangskort og nettverksautentiseringsbrikke til sin tidligere arbeidsgiver mente han det var en god ide å slette systemkritiske filer og administratorkontoene til sine tidligere kolleger.

I tillegg logget han seg inn på bedriftens svitsjer og byttet passordene på disse.

Deretter skal han å slettet «alle» spor etter ugjerningen.

Kjenner du til lignende hendelser i Norge? Send meg tips på martin@digi.no.

Skader for 50 000 kroner

Passordbyttet sørget så for at kollegene ikke kom seg inn på det kritiske utstyret da de i januar 2016 opplevde nettverksproblemer ved det amerikanske hovedkontoret. 

Ifølge rettsdokumentene gikk deler av nettet ned, og IT-avdelingen ble til slutt tvunget til å sette alle selskapets svitsj er tilbake til fabrikkinnstillingene.

Dette skal ha kostet bedriften nærmere 50 000 kroner i rene utgifter, kommer det frem av dokumentene. 

Fant spor i minnet

46-åringen ble avslørt da sikkerhetseksperter fant spor etter ham i nettverksutstyrets interne minne.

Mistanken mot amerikaneren ble styrket ytterligere da det ble funnet spor som kunne knytte mannen til hendelsen på hans tilbakeleverte laptop.

Amerikaneren ble til slutt siktet av politiet for å volde skade mot selskapets interne nettverk. Rettsaken gikk over fem dager i oktober i fjor, men dommen kom ikke før tirsdag denne uken.

Flere har sett rødt

Dette er ikke første gang digi.no skriver om frustrerte IT-ansatte som har mistet jobbene sine.  

Da den 41 år gamle amerikaneren Joe Vito Venzor ble sparket fra jobben som IT-konsulent hos skofabrikanten Lucchese i 2016 svarte han med å ta ned alle IT-systemene deres.

41-åringen skal ha blitt skikkelig forbanna, og nektet å fjerne seg fra området.

Etter mye om og men fikk kollegene hans til slutt fjernet ham fra bygningen, men da tok det ikke mange timene før produksjonssystemene på Lucchese-fabrikken stoppet «plutselig» opp.

18 måneder og 460 000 kroner

I ettertid viste det seg at 41-åringen hadde sperret de andre IT-ansatte ut fra systemene, før han gikk inn på selskapets servere og slettet viktige filer i produksjonssystemene til fabrikken.

Slettingen av systemfilene førte til at skoproduksjonen på fabrikken stoppet helt opp. Ordre, distribusjon og kundeservicesystemer gikk også ned for telling.

Mannen endte opp med å få en dom på 18 måneders fengsel. I tillegg ble han dømt til å betale sin tidligere arbeidsgiver 460 000 kroner for tort og svie.

Kommentarer (3)

Kommentarer (3)
Til toppen