Nokia og Finland

Da tømmer ble til bits & bytes

Ingen selskap i Europa har høyere markedsverdi enn Nokia. Selskapet er det mest berømte finske selskap i verden.

Ingen selskap i Europa har høyere markedsverdi enn Nokia. Selskapet er det mest berømte finske selskap i verden.

Dette mest berømte finske selskap i verden ble etablert allerede i 1865, da under navnet Puuhiomo Nokia Oy (Sagbruket Nokia). Selskapet har utviklet seg dramatisk siden den gang. I dag, i år 2000, er Nokia verdens største produsent av mobiltelefoner, og således nummer en på et område som spås å vokse dramatisk også i årene som kommer. Mobiltelefoniprodusenter tilhører verdens raskest voksende industrigren.

Siden Puihiomo Nokia Oy sine dager, har navnet skiftet både navn og forretningsmodell mange ganger. Under nåværende toppsjef Jorma Olillas ledelse har vi sett at overflødige forretningsområder er skjært bort eller solgt, nye er kjøpt inn, og selskapet har med sitt klare fokus på et sentralt forretningsområde vokst til å bli en gigant i verdensklasse.

I 1898 skiftet selskapet navn til Suomen Gummitehdas Oy (Finsk Gummivarefabrikk), og i 1912 ble navnet endret til Suomen Kaapelitehdas (Finsk Kabelfabrikk). I 1934 startet de produksjon av vinterdekk, som det første selskap i verden.

Det var først rundt 1960 at kabelfabrikken begynte å se nærmere på det voksende markedet for elektronikk. I 1963 begynte de framstillingen av radiotelefoner.

Siden den gang har selskapet forsøkt seg både på tv-apparater, datamaskiner og datamonitorer. I dag er alt transformert til "The Nokia Way" - som innebærer et strengt fokus på mobiltelefonimarkedet.

I dag utvikler og selger Nokia verdens mestselgende mobiltelefoner, kommunikasjonsnettverk, multimediaterminaler, og er medeier i mange verdensomspennende innholdsleverandører for mobiltelefoner. 

Svart-hvitt-bilde av traktor med plog.
Fra plog til IT Det finske mirakel staves "N-O-K-I-A". Redaktør for digitoday.fi, Jukka Viitasaari, og hans medarbeidere, forteller om bakgrunnen for mobilgigantens vekst.

Dette mest berømte finske selskap i verden ble etablert allerede i 1865, da under navnet Puuhiomo Nokia Oy (Sagbruket Nokia). Selskapet har utviklet seg dramatisk siden den gang. I dag, i år 2000, er Nokia verdens største produsent av mobiltelefoner, og således nummer en på et område som spås å vokse dramatisk også i årene som kommer. Mobiltelefoniprodusenter tilhører verdens raskest voksende industrigren. Side Puihiomo Nokia Oy sine dager, har navnet skiftet både navn og forretningsmodell mange ganger. Under nåværende toppsjef Jorma Olillas ledelse har vi sett at overflødige forretningsområder er skjært bort eller solgt, nye er kjøpt inn, og selskapet har med sitt klare fokus på et sentralt forretningsområde vokst til å bli en gigant i verdensklasse.

Les også

Til toppen