Sesjonslogging

Danmark skroter omstridt datalagring – ble for dyrt

Ville ha kostet 1 milliard kroner i året. Nå må regjeringen i tenkeboksen.

Danskene samler årlig inn nærmere 900 milliarder dataspor om egne innbyggere. Men lovverket fungerer ikke etter hensikten. Det har landets justisdepartement selv innrømmet. Nå peker pilene mot mindre overvåkning, skriver avisa Politiken.
Danskene samler årlig inn nærmere 900 milliarder dataspor om egne innbyggere. Men lovverket fungerer ikke etter hensikten. Det har landets justisdepartement selv innrømmet. Nå peker pilene mot mindre overvåkning, skriver avisa Politiken. (Bilde: digi.no)

Ville ha kostet 1 milliard kroner i året. Nå må regjeringen i tenkeboksen.

Nylig ble det kjent at regjeringen i Danmark ønsker å gjeninnføre datalagring med såkalt sesjonslogging, en type masseovervåking av innbyggernes aktivitet på internett.

Det er metadata om selve handlingen, sesjonen, som et besøk til en bestemt nettside eller en Skype-samtale, men ikke innholdet i kommunikasjonen, de ønsket å lagre i et halvt år.

Forslaget har ikke vært lagt fram for Folketinget, men ble kjent etter en lekkasje. Det har skapt kraftige reaksjoner, blant annet fra telebransjen. Her kan du lese et protestbrev (.pdf) signert av 25 organisasjoner.

Men tiltaket vil koste en milliard kroner i året

Det viser en analyse regjeringen har bestilt fra et konsulentselskap, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Det er altfor dyrt, mener justisminister Søren Pind fra Venstre.

Han er fortsatt en ivrig tilhenger av datalagring som et verktøy til bekjempelse av kriminalitet, men velger å legge planene på is inntil videre, av hensyn til kostnadene.

– Vi er ikke i tvil om at det vil virke, men det er for dyrt, sier statsråden til teknologinettstedet Version2.

Politiet og justisdepartementet skal i stedet arbeide videre med å finne alternativer til sesjonslagring, melder Ritzau, uten at det er klart hva som ligger i det.

Danskene innførte en lov med krav om sesjonslagring av internettaktivitet allerede i 2007, men den ble fjernet da EU-domstolen erklærte datalagringsdirektivet for ulovlig i 2014.

Til toppen