Datalagring – DLD

Danmark vil gjeninnføre datalagring

– Sesjonslogging er da ikke overvåking.

Danskenes overvåkning av tele- og datatrafikk har vært stemplet som en fiasko. Nå vil myndighetene på nytt utvide lagringen.
Danskenes overvåkning av tele- og datatrafikk har vært stemplet som en fiasko. Nå vil myndighetene på nytt utvide lagringen. (Bilde: digi.no)

– Sesjonslogging er da ikke overvåking.

København (NTB-Ritzau): Den danske regjeringen vil på nytt tvinge IT- og teleselskaper til å oppbevare opplysninger om forbrukernes atferd, og får støtte fra landets rikspolitisjef.

Danmarks rikspolitisjef kommer vanligvis ikke med politiske utspill, men Jens Henrik Højbjerg som innehar stillingen gjør et unntak overfor avisen Berlingske.

– Jeg tar ikke stilling til omkostninger eller andre spørsmål, som jeg vet godt at skal ivaretas politisk, sier han.

Sesjonslogging

Han anser ikke regjeringens forslag om såkalt sesjonslogging som overvåking, og sidestiller det med de mulighetene politiet allerede har. Med dagens regelverk kan politiet hente inntil ett år gamle telefonlogger fra teleselskapene.

– Jeg har ikke inntrykk av at folk unnlater å bruke telefonene fordi politiet har mulighet til å hente telefonopplysninger, sier Højbjerg til avisen.

Danmark hadde en lignende lov tidligere, men den ble fjernet etter at EU-domstolen erklærte EUs datalagringsdirektiv som ulovlig i 2014.

Norge har lenge arbeidet med å implementere datalagringsdirektivet, men stanset arbeidet etter avgjørelsen i EU-domstolen i 2014.

Til toppen