– Dårlig flerkjerne-utnyttelse i Android

Intel mener at konkurrentene har gjort en dårlig jobb.

– Dårlig flerkjerne-utnyttelse i Android
Intel fortsetter ordkrigen mot ARM, nå som de første Atom-baserte smartmobilene har kommet på markedet. Bilde: digi.no

Avanserte smartmobiler og nettbrett leveres i dag med systembrikker som inneholder to eller fire CPU-kjerner. Unntaket er dagens Windows Phone-baserte mobiler, først og fremst fordi Windows Phone 7.x ikke støtter mer enn én kjerne. Dette vil sannsynligvis endre seg med Windows Phone 8.

I Android-enheter er det liten tvil om at systembrikker med flere CPU-kjerner gir betydelig bedre ytelse. Likevel mener Mike Bell, sjef for Intels Mobile and Communications Group, at Android har dårlig støtte for flerkjerneprosessorer. Dette skriver The Register.

De første mobiltelefonene med Intel-basert prosessor ble lansert denne våren. Disse er Android-baserte, men Intel tilbyr bare Atom-prosessorer med én kjerne til mobiltelefoner. Bells uttalelser må sees i lys av dette.

– Slik det er implementert nå, utnytter ikke Android flere kjerner så effektivt som det kunne, og jeg tror faktisk at noe av dette arbeidet kunne ha blitt gjort av leverandørene som lager systembrikkene, men at de rett og slett ikke har tatt seg bryet, sier Bell til The Register.

Bell sier at for å utnytte flere prosessorkjerner, må man ha godt fungerende tidsplanlegger for kjøring av de ulike trådene. Ifølge Bell har Intel observert at dette ikke er på plass i en del enheter med konkurrerende brikker, og at tilgangen på flere kjerner faktisk er til skade for ytelsen på grunn av denne mangelen.

Det er fullt mulig at Bell har rett i at Android burde kunne utnytte flerkjerneprosessorer bedre enn i dag. Operativsystemet anses for å være relativt tungdrevet. På modeller med svak maskinvare kan det i blant oppleves litt hakking.

Lava Xolo X900
Lava Xolo X900

Det betyr ikke at ikke Intel har sine egne svakheter å jobbe med.

De ARM-baserte systembrikkene som i dag brukes i stort sett alt finnes av smartmobiler og nettbrett, anses for å være svært energieffektive. Tester av den første smartmobilen med Intel-prosessor, indiske Lava Xolo X900, viser solid regnekraft, men skuffende dårlig batteritid.

Dersom dette først og fremst skyldes Intel-brikken og ikke andre forhold, så hjelper det lite om Intel bygger inn langt bedre trådkontroll i Android for x86 før selskapet kommer med flerkjernede Atom-prosessorer for smartmobiler. De færreste vil nok ha en smartmobil med halvert batteritid, selv om det står «Intel Inside» på den.

    Les også: