JUSS OG SAMFUNN

– Dårlig idé

Kabel-bransjen jubler ikke over FrPs forslag om å åpne lukkede aksessnett.

Styreleder i Kabel Norge, og samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby, er ikke imponert over FrPs forslag om å åpne de lukkede aksessnettene.
Styreleder i Kabel Norge, og samfunnskontakt i Get, Øyvind Husby, er ikke imponert over FrPs forslag om å åpne de lukkede aksessnettene. Bilde: Fotofikling: Per Ervland
10. nov. 2011 - 13:32

Styreleder i Kabel Norge og samfunnskontakt i kabelselskapet Get, Øyvind Husby, er ikke imponert over FrPs lovforslag som digi.no omtalte torsdag morgen.

Fire stortingsrepresentanter ber i forslaget om at regjeringen utreder muligheten for å åpne lukkede aksessnett, for å stimulere til mer konkurranse i bredbåndsmarkedet. Dette er naturlig nok noe aktørene i fiber- og kabel-TV markedet vil unngå.

    Les også:

– Vi synes bra at politikerne engasjerer seg i bredbåndsdebatten, og ønsker debatten velkommen. Men når det gjelder den delen av forslaget til Fremskrittspartiet som går på å åpne private nett, er de nok litt sent ute, skriver Husby i en e-post til digi.no.

– Alle taper

Han viser til at dette temaet ble tatt opp av Post- og teletilsynet i fjor, noe som munnet ut i en omfattende rapport.

Last ned rapporten her (pdf)

– Rapporten konkluderte med at samfunnet og den enkelte forbruker ville tape på et slikt forslag, og at det verken ut fra et markeds- eller utbyggingsperspektiv ville være hensiktsmessig å pålegge åpning av private nett, skriver Husby.

Tidligere leder i Post- og teletilsynet, Willy Jenssen, sa også på pressekonferansen i etterkant av presentasjonen av rapporten at private nett ikke ville åpnes “på uoverskuelig fremtid, ” forteller Husby.

– Skaper usikkerhet

Husby mener at den store utfordringen nå er å få gode nok rammebetingelser for å få private kabel-TV selskaper og andre private utbyggere av infrastruktur til å investere. Etterspørselen etter bredbåndskapasitet vil bli enorm i tiden som kommer, hevder Husby.

– Et forslag som skaper usikkerhet om fremtidig lønnsomhet i private investeringen er da feil svar på et godt og viktig spørsmål, slår Husby fast.

– Hemmer bredbåndsmål

Også Canal Digital mener FrPs forslag kommer for sent, og ikke er spesielt godt.

I en e-post til redaksjonen skriver Catharina Kokkim, informasjonssjef i Telenor-selskapet Canal Digital, at åpne nett vil hemme politiske mål om utbygging av bredbånd i Norge, og at dette er godt dokumentert.

– I forbindelse med forrige debatt om åpne nett, i februar 2010, gjennomførte Post og Teletilsynet på oppdrag av regjeringen en grundig utredning. Tilsynet konkluderte at det ikke vil være hensiktsmessig å regulere åpning av bredbåndsnettene, da samfunnet og den enkelte forbruker ville tape på et slikt forslag. Infrastrukturkonkurransen i Norge er i dag god, og økende med flere nye aktører på banen, skriver Kokkim til digi.no.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.