ANALYSER

Dårlig webdesign gir høyt blodtrykk

Web-sider med dårlig navigasjon og pop-up vinduer, er skadelig for helsen, hevder en analyse.

22. des. 2006 - 08:52

Mennesker blir frustrert og irritert over langsomme hjemmesider, går det fram av en forskningsrapport.

Britiske forskere fra Social Issues Research Center (SIRC) har testet 2 500 testpersoner for et antall kronglete hjemmesider med mange irriterende effekter, som slo ut med klare helsereaksjoner.

Blant symptomene på det såkalte »Mouse Rage Syndrome« er høyere blodtrykk, svette og vredesutbrudd, skriver eWeek.

Testpersonene ble først presentert for en »perfekt« hjemmeside, som var overskuelig og rask. Deretter ble de forelagt en rekke web-sier med mye grafikk og lange nedlastingstider.

Det tar en evighet å hente websiden og innholdet kommer fram bit for bit, det er umulig å finne fram i innholdet og skjermen eksploderer i farverike popup-vinduer.

Bare en liten del av testpersonene forholdt seg rolig, men resten begynte å vise tegn til stress. De bet tennene sammen og ansiktmusklene ble til en grimase.

I rapporten fra SIRC heter det at brukerne ønsker at «alle websider skal ha den samme hastighet, funksjonalitet og presisjon som Google».

Også brukernes konsentrasjon vil bli berørt av dette, slår forskerne fast.

En dårlig nettside kan skremme kunden bort, og verdifulle forretninger kan gå tapt.

– Folk gjør seg opp kjappe vurderinger basert å førsteinntrykk av design, navigasjon og innhold, har senior informasjonsarkitekt, Are Gjertin Urkegjerde Halland, tidligere uttalt til digi.no.

Han viser til en undersøkelse som hevder at leserne kan bruke så lite som 50 millisekunder til å danne seg et førsteinntrykk. Halland tror det i praksis kan være snakk om 3 til 4 sekunder.

Linken til artikkel gir eksempler på hvordan man ikke skal designe web-sider.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.