Dataorm kostet politiet 30-50 millioner kroner

- Regjeringen visste om faren men gjør ingenting, mener politiet selv.

Dataorm kostet politiet 30-50 millioner kroner

- Regjeringen visste om faren men gjør ingenting, mener politiet selv.

Dataormen «Conficker» herjet Windows-installasjoner verden over i første kvartal. Minst 12 millioner maskiner ble rammet, ifølge sikkerhetseksperter.

Her hjemme gikk det aller verst utover politiet. Den 11. mars sørget ormen for nær full produksjonsstans for mange av etatens 16.000 pc-er. Problemene vedvarte i ti dager.

Dette ormeutbruddet kostet Politiets data- og materialtjeneste mellom 30 og 50 millioner kroner, skriver Politiforum i dag.

Saksbehandlere ble hindret i sitt arbeid og operasjonssentralene fikk begrenset informasjon som en direkte følge av nedetiden. Videre førte ormens herjinger til at passkontorer måtte stenge og etterforskere måtte klare seg uten viktige sakspapirer.

- Alt dette som følge av en lenge varslet krise. Allerede i 2005 ble regjeringen varslet - uten å gjøre noe. Uten at det får konsekvenser for noen, fortsetter etatsmagasinet.

Årsaken til sårbarheten blir ifølge etatens eget fagblad beskrevet i en hemmeligstemplet rapport som PDMT overleverte 29. mai i år til politidirektør Ingelin Killengreen.

PDMT la i 2005 frem en Gartner-rapport der det blir anslått å koste 172 millioner kroner å modernisere infrastrukturen i politiets datanett. Her fremholdes det at politiet nå har en dataløsning som er billig i drift, men som har høy risiko.

- Det er å kaste penger ut av vinduet når politiet flikker på et gammelt opplegg i stedet for å gjøre det helt og skikkelig med noe som er tilpasset den nye arkitekturen, sa leder for IKT-drift hos PDMT Torhild Silseth til Politiforum i fjor.

Politiet kjører i dag over 10 år gamle Windows NT-maskiner. Dette er så gamle og sårbare systemer at de er modne for skraphaugen, advarte PDMT i fjor sommer.

- Dette kan bli dyrt, slår magasinet som utgis av Politiets Fellesforbund fast.

Justisdepartementet sier at det er lite rom for utbedring på dette området i årets budsjett.

PDMT-direktør Lars Henrik Bøhler mener at det er sterkt beklagelig at regjeringen ikke har funnet midler på revidert nasjonalbudsjett for å styrke politiets satsing på IKT-sikkerhet.

    Les også:

Til toppen