Datapionér Larry Tesler er død

Fant opp «klipp og lim», imponerte Steve Jobs med grafiske brukergrensesnitt og ble sentral i utviklingen av den moderne datamaskinen.

Datapionér Larry Tesler er død
Larry Tesler hylles for sine bidrag innen brukergrensesnitt. Her fotografert i 2007. Foto: Yahoo! Inc
Les også

Den amerikanske vitenskapsmannen og datapioneren Larry Tesler er død 74 år gammel. Det melder blant annet BBC og Xerox.

Tesler var på 1970-tallet en av forskerne ved Xerox PARC (Palo Alto Research Center), det sagnomsuste forskningsinstituttet med en rekke epokegjørende oppfinnelser.

Palo Alto Research Center er det berømte opphavet til Ethernet, den første PC-en, laserskriver, datamus og mye annen teknologi som fortsatt preger verden.

Her fant de også opp det grafiske brukergrensesnittet, og det var Larry selv som presenterte konseptet for Apples medgründer Steve Jobs under et PARC-besøk i desember 1979.

Wikipedia har en lengre artikkel om Tesler, som blir ansett som en pioner i forsøkene på å skape brukervennlige grensesnitt.

Han fant også opp begrepene «cut», «copy» og «paste», på godt norsk klipp og lim, som er helt vesentlige konsepter for flytting av innhold i en tekstbehandler og mye annen programvare.
«Finn og erstatt» er også konsepter han får æren av å ha kommet opp med. Det skriver Xerox selv i en melding der de hyller ham.

Les også historien om hvordan fotokopieringsfirmaet Xerox sløste bort mange av mulighetene deres eget forskningsmiljø skapte.

17 år i Apple

Les også

Det er velkjent at Steve Jobs lot seg imponere av PARC-demonstrasjonen. Kort tid etterpå ansatte han Tesler, og flere av kollegene hans, som fra 1980 ble del av utviklingsteamet bak Apple Lisa. Tre år senere ble Lisa lansert som verdens første kommersielle datamaskin med datamus og grafisk grensesnitt.

Larry steg etter hvert i gradene og endte opp som visepresident og sjefsforsker i Apple, der karrieren strakk seg over 17 år.

Tidlig deltok han blant annet i arbeidet med objektorientert programmering for Pascal, slik han tidligere også gjorde for PARC med språket Smalltalk.

Videre ledet han utviklingen av Newton, en tidlig lommedatamaskin (PDA) lansert i 1993, som til tross for at den floppet ga Apple uvurderlig lærdom til senere suksess. Newton blir av mange ansett som forløperen til Iphone og Ipad.

I 1997 forlot han selskapet for å etablere Stagecast Software, som utviklet et miljø for opplæring i programmering. Amazon ansatte ham i 2001 som teknisk direktør og deretter øverste ansvarlige for shopping-opplevelser, der han i flere år bidro til utvikling av nettgigantens brukergrensesnitt. Han rakk også noen år i en lignende rolle hos Yahoo, før han fra 2009 jobbet som uavhengig konsulent.