Datasentre er miljøverstingen

Datasentre står for nærmere en fjerdedel av de globale CO2-utslippene innen IKT, og problemet øker.

Datasentre står for nærmere en fjerdedel av de globale CO2-utslippene innen IKT, og problemet øker.

Kontroll over energibruken kommer til å bli avgjørende for innkjøp av maskinvare og drift av datasenter i fremtiden, mener Gartner.

Ny forskning fra Gartner slår fast at datasentre står for nærmere en fjerdel av de globale CO2-utslippene innen IKT. Selv om PCer og skjermer totalt står for en større prosentandel av utslippene, mener Gartner at problemet er mer konsentrert og at utslippene stiger raskere i datasentrene.

- Organisasjoner bør holde CO2-utslippene fra datasentre jevnt, slik at vi unngår en enorm vekst i serverparken, og ikke tar i bruk enda mer ineffektiv, energislukende maskinvare, sier forsker ved Gartner, Rakesh Kumar, i en pressemelding.

Han mener datasentrenes høye CO2-utslipp hovedsakelig skyldes for liten gulvplass, for dårlig utnyttelse av kapasiteten på hver server, og økt strømbruk og varmeutvikling. Til nå har det ikke vært tilstrekkelig fokus på problemet, sier han.

- At mange IKT-bedrifter i Norge nå viser engasjement for initiativet Grønn IT er et bevis på at IKT-næringen tar problemet alvorlig, sier Liv Freihow, prosjektleder for Grønn IT i IKT-Norge.

Hun legger til at deltakerbedrifter jobber aktivt med å redusere CO2-utslipp, flere av dem på serverområdet.

Til toppen