Dataspill skal trene soldater i blodig bykrig

I det siste året har det amerikanske forsvaret brukt dataspill for å rekruttere nye soldater til tjeneste. Nå går de et steg videre og tar i bruk dataspill til trening i blodig bykrig.

Dataspill skal trene soldater i blodig bykrig

I det siste året har det amerikanske forsvaret brukt dataspill for å rekruttere nye soldater til tjeneste. Nå går de et steg videre og tar i bruk dataspill til trening i blodig bykrig.

Det amerikanske forsvaret har det siste året delt ut dataspill gratis til ungdom for å rekruttere nye soldater til tjeneste. Erfaringene har vært så gode at forsvarsledelsen vil forsøke å ta i bruk dataspill også i grunnopplæringen av soldater.

- Hvis du lar deg verve til det amerikanske forsvaret vil du i fremtiden få utdelt en hjelm, et gevær og en av disse diskene, forteller spilldesigner Wil Stahl ved Pandemic Studios til nyhetsbyrået Reuters. Han har ledet et treårig prosjekt der man har utviklet et nytt spill basert på forsvarets egne krav og spesifikasjoner.

Kampsimulatoren, som første gang ble demonstrert for media under E3-messen i Los Angeles denne uken, plasserer spilleren i ledelsen for to mindre grupper fotsoldater som løper rundt og utkjemper blodige slag i en vagt definert by et sted i Midt-Østen.

Som seg hør og bør i skytespill er det rikelig med 'bad guys' som spretter frem bak husvegger og opp fra lasteplanet på rustne men godt våpenutstyrte pickup-er. Her handler det ikke om å lage spill som er politisk korrekt, det er bare kvalmende realistisk: Når fienden skytes, faller han om med blodet pumpende ut av hodet.

Pandemic har etter sigende lagt mye arbeid i å fremstille de amerikanske soldatene som disiplinerte og profesjonelle. Samtidig er det lagt vekt på at detaljer i spillet skal være tydelig oppdiktet. Den digitale slagmarken har åpenbare likheter med terreng en finner i Midt-Østen, men det er 100 prosent menneskeskapt.

- Vi kan ikke ignorere det faktum at vi er i Afghanistan og Irak, sier Stahl til Reuters.

Det vil sikkert vekke debatt at det amerikanske forsvarets dataspill også kommer i en spin off-versjon for massemarkedet. Full Spectrum Warrior er navnet på den kommersielle spillversjonen som tidlig til neste år vil bli markedsført av Calabasas for Microsofts Xbox-konsoll.

De første kritiske røstene har allerede latt høre fra seg, spesielt fra eksperter som stiller spørsmål ved sammenhengen mellom videospill og vold blant barn.

- Det synes for meg som om de bruker forsvarets engasjement i Midt-Østen for å legitimere all spillvolden, sier professor Joanne Cantor ved Universitetet i Wisconsin til Reuters.

Til toppen