KUNSTIG INTELLIGENS

Datatilsynet: Tvilsomt om Facebooks nye KI-grep er lovlig

Fra 26. juni vil innlegg på Facebook og Instagram brukes til å forbedre Metas KI-tjeneste, uten at du trenger å samtykke. Datatilsynet tviler på lovligheten.

Meta vil bruke Facebook- og Instagram-brukernes innlegg til å trene KI-modellen sin.
Meta vil bruke Facebook- og Instagram-brukernes innlegg til å trene KI-modellen sin. Foto: Thibault Camus / AP / NTB
4. juni 2024 - 13:05

– Vi mottar mange spørsmål om lovligheten av dette. Svaret er at det er tvilsomt. Etter vårt syn hadde det mest naturlige vært å spørre brukerne om samtykke før innleggene og bildene deres brukes på denne måten, skriver Datatilsynet på sine nettsider.

Det var i mai det ble kjent at Facebook- og Instagram-eier Meta fra 26. juni i år vil bruke brukernes innlegg og bilder til å trene sin KI-tjeneste. Det skal de kunne gjøre uten at brukerne trenger å gi sin tillatelse.

Ba regjeringen om å komme på banen

Grepet har ført til kraftige reaksjoner. TV 2 skrev søndag at Miljøpartiet De Grønne, Venstre og Høyre ber regjeringen komme på banen i saken.

KI-forsker Inga Strümke sa også til TV 2 i forrige uke at hun ber alle Facebook-brukere om å vurdere grundig om de skal beholde kontoen sin.

– Jeg tenker at nå må vi gi Meta fingeren, fordi Meta gir oss fingeren. Nå sletter jeg Facebook-profilen min før 26. juni, sa Strümke.

− Halve selskapet friket ut og trodde de hadde fått sparken, kommenterer en anonym bruker på Blind.
Les også

Meta-ansatt: – Trodde jeg hadde fått sparken

Har mottatt klager

Datatilsynet understreker tirsdag at det ikke foreligger noen praksis rundt problemstillingen, og at det derfor er vanskelig å sette to streker under svaret om lovlighet.

Tilsynet oppfordrer brukere som ikke ønsker at innleggene og bildene deres skal brukes til å utvikle Metas KI-modeller, til å fylle ut protestskjemaer hos Facebook og Instagram.

Datatilsynet skriver samtidig at de allerede har mottatt klager på den nye praksisen, og de forventer at det kommer flere, både i Norge og i resten av Europa.

– I denne typen saker vil alle datatilsynsmyndighetene i EØS samarbeide. Datatilsynet i Norge vil bidra aktivt i dette arbeidet. Dersom datatilsynsmyndighetene kommer fram til at praksisen er ulovlig, kan vi fatte vedtak om for eksempel forbud og sletting, skriver de.

Innlegg, men ikke kommentarer

Facebook har skrevet et innlegg der de forklarer datainnsamlingen.

– Vi bruker informasjon som er offentlig tilgjengelig på nett, og lisensiert informasjon. Vi bruker også informasjon som er delt i Metas produkter og tjenester. Denne informasjonen kan for eksempel være innlegg eller bilder og bildetekster, skriver de.

Matthew Pollard, talsmann for Meta, skrev i en epost til NRK i forrige uke at KI-treningen omfatter innlegg, men ikke kommentarer, delt av brukere i EU til et offentlig publikum på Instagram og Facebook.

– Kontoer som tilhører brukere under 18 år, er ikke med, skrev han.

NTB har sendt spørsmål til Facebook om hva de tenker om Datatilsynets uttalelser om lovligheten, men har foreløpig ikke fått svar.

Erling Braut Haaland skal ingen steder, selv om en hacker prøvde å gi inntrykk av det.
Les også

Haaland ble «klar» for ny klubb i hackerangrep

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.