Googleskolen

Datatilsynet får IT-sjef til å se rødt: - Skjønner de ikke at det er forskjeller?

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Mariamichelle/Pixaby)
Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

IT–sjef Bjørn Jonny Villa i Trondheim kommune mener Datatilsynet sprer frykt og usikkerhet når de går ut mot bruken av Googles produkter i norsk skole. 

– Er Datatilsynet klar over at det er store forskjeller på Googles gratisløsninger og produktene de selger til skolen? Alle Googles løsninger  i Trondheim kommune er bundet av strenge databehandleravtaler. Kan vi ikke stole på at disse avtalene er gode nok? spør IT–sjef Villa oppgitt til digi.no.

Frykt

Han mener Datatilsynet med deres direktør, Bjørn Erik Thon, skaper unødvendig frykt og usikkerhet når norsk skole femstilles som en gullgruve av data for de utenlandske milliardselskapene.

Bjørn Villa, IT-sjef i Trondheim kommune
Bjørn Villa, IT–sjef i Trondheim kommune. Bilde: Pressebilde

Ifølge Villa har norske kommuner, som offentlige innkjøpere, et klart og strengt regelverk å forholde seg til.

Han er bekymret for om kommunene nå ikke kan stole på at Google etterlever inngåtte databehandleravtaler, eller øvrig dokumentasjon milliardselskapene legger frem i offentlige anbudsprosesser.

– Hva ser Datatilsynet på, og hva mener de har gått under radaren? Er det noen selskaper som bryter avtaler, og hvorfor blir vi i så fall ikke informert om dette? Trondheim kommune ønsker å gjøre det beste for innbyggerne, og da er vi avhengige av at Datatilsynet kommuniserer godt med oss, sier Villa oppgitt. 

Inn bakdøra

Til digi.no utdyper Datatilsyn-direktøren kritikken. Thon opplyser at de behandler to enkeltstående saker der Apple og Google er valgt som leverandører i norsk skole. 

Datatilsynet mener teknologigigantens inntog i norsk skole kommer via bakdøra, helt uten samfunnsdebatt. Datatilsynet kartlegger nå om milliardselskapene bruker norske data på en lovlig måte. 

– Hva skjer med dataene og skolene når de går ut av avtalene? Sendes de til de internasjonale selskapene? Dette er noen av spørsmålene vi stiller, sier Thon til digi.no

Datatilsynet mener det er problematisk at det ikke finnes noen overordnet nasjonal plan for hvordan innføringen av digitale verktøy foregår i norsk skole. 

60 prosent dekning i Oslo

Ifølge en kartlegging i regi av tilsynsmyndigheten er bruken av Googles og Apples produkter svært utbredt. I Trondheim bruker 28 prosent av elevene Chromebooks, mens i osloskolen har 60 prosent av elevene nettbrett fra Apple eller andre PC–leverandører. 

Les også

Thon mener avalene norske kommuner kaster seg inn i er kompliserte.

Ofte er de vanskelige å sette seg inn i, selv for rutinerte innkjøpsavdelinger. Datatilsynet undersøker nå hva slags data norske skoleelever faktisk genererer. 

– Datatilsynet vet ikke om avtalene vi har sett, er avtalene som alltid brukes. Vi venter spent på hva kommunene kommer til å svare. Vi har enda ikke tatt stilling til lovlighet, men har startet saksbehandlingen.

– Dette er en typisk måte for oss å jobbe på. Fenomener dukker opp, og vi må da sjekke om vurderingene har vært gode nok. Ville det ikke vært rart om Datatilsynet, som er øverste personvernmyndighet i Norge, ikke kontroller lovligheten av det som foregår? spør Thon retorisk. 

(artikkelen fortsetter under)

Interiørdetalj fra lokalene til Google Norge på Aker Brygge.
Interiørdetalj fra lokalene til Google Norge på Aker Brygge. Fotografert i desember 2019. Foto: Harald Brombach

Ingen sak mot Trondheim

Datatilsyn–direktøren understreker at de ikke har noen  pågående sak med Trondheim kommune.

– Vi ser på to kommuners bruk av disse produktene og kontraktene som er inngått. Datatilsynet vet at avtalene er kompliserte.

Ifølge Thon er ti norske kommuner «helbrukere» av Googles løsninger. Fenomenet kaller han «googleskolen», og direktøren mener det er på sin plass at dette nå blir belyst av tilsynsmyndighetene. 

Les også

– Vi vet ikke hvordan sakene kommer til å sluttbehandles, og vi er langt ifra å være i mål. Av erfaring vet vi at kommunenorge trenger bevisstgjøring rundt bruk av apper og digitale løsninger. Det spiller ingen rolle om selskapene er norske eller utenlandske. 

– Jeg mener kritikken Bjørn Jonny Villa kommer med er uberettiget. Datatilsynets intensjon er ikke å skape frykt, men å bevisstgjøre bruken. Det er det virkelig behov for.

Står i avalene

IT–sjef Bjørn Jonny Villa opplyser til digi.no at Trondheim kommune har hatt dialog med Datatilsynet om Googles skoleløsninger helt tilbake til 2015. IT–sjefen mener kommunens bruk av skyløsninger er godt belyst, og synes Thon drar i gang en lite konstruktiv debatt. 

– Så lenge Datatilsynet ikke legger frem dokumentasjon på at Google ikke følger opp avtalene med norske kommuner, kommer vi til å etterleve kontraktene som er inngått. 

Les også

– Skulle det vise seg at Google, eller noen andre leverandører, ikke forholder seg kontraktene, vil det være en katastrofe med dagens GDPR–regelverk, sammenfatter Villa.

Kommer det det indikasjoner på at milliardselskapet ikke forholder seg til avtaleverket, insisterer Villa på at kommunen kutter alle bånd med IT–giganten. 

– I Trondheim kommune så vi et stort behov for disse moderne skyløsningene, og vi valgte å imøtegå behovet, blant annet for å få ned bruken av «skygge–IT». Neste gang kan det være en annen stor, internasjonal aktør som vinner. Som offentlig innkjøper må vi forholde oss til det fungerende markedet.

Kommentarer (6)

Kommentarer (6)
Til toppen