Davis venter dobling

Kongsberggruppens projektor-produserende datterselskap, Davis, venter å omsette for 600 millioner kroner i inneværende år. Dette til tross for at selskapet satser på en teknologi som for øyeblikket ikke har suksess i det konkurranseutsatte projektormarkedet

Kongsberggruppens projektor-produserende datterselskap, Davis, venter å omsette for 600 millioner kroner i inneværende år. Dette til tross for at selskapet satser på en teknologi som for øyeblikket ikke har suksess i det konkurranseutsatte projektormarkedet

Målt i grad av suksess er avstanden mellom Norges to projektorproduserenter Ask og Davis er langt større enn avstanden mellom Fredrikstad og Drammen - der de to respektive selskapene har sine lokaler. Ask har de siste årene hatt formidabel utvikling både på børsen og på bunnlinja, mens Kongsberg-eide Davis har vært nødt til å få tilført midler fra morselskapet for å overleve. Nå hevder imidlertid selskapets markedssjef at trenden er i ferd med å snu.

- OEM-avtaler vi fikk i første kvartal, blant annet med Kodak, vil gi et skikkelig løft i omsetningen for 1997. Mens vi i 1997 omsatte for rundt 270 millioner, vil vi trolig lande på rundt 600 millioner i inneværende år, sier markedssjef i Davis, Jon Rørtveit, til digi.no. Rørtveit vil ikke si noe om hva som ventes å ligge igjen på bunnlinjen men indikerer at året vil være et bra år også på på lønnsomhetssiden.

Spørsmålet som mange stiller seg er hvorvidt selskapet har satset på riktig teknologisk plattform. Davis baserer sine prosjektører på såkalt DLP teknikk, som svært enkelt går ut på at lyset reflekteres i et brikkebasert speil for å skape bildet. Motstykket er TFT-polysilisium der lyset sendes gjennom en glassplate. Per i dag er det TFT teknologien som dominerer, og alle de store produsentene, inkludert Ask, har satset på TFT.

- DLP, som er en chip-basert teknologi har en rekke fordeler, og jeg tror at teknologien ikke står tilbake for TFT-polysilisium, sier Rørtveit.

Skepsisen til DLP er større hos Presentations Data som forhandler de fleste kjente merker på prosektormarkedet

- Inntrykket jeg sitter igjen med etter å ha vært på CeBit er at andelen som benytter DLP er beskjeden og synkende. Produkter basert på denne teknologien klarer ikke holde tritt med de krav som settes til moderne prosjektører. Spesielt på lysstyrke kommer DLP produktene dårlig ut, sier markedssjef i Presentations Data, Karin Bøhmer, til digi.no.

Hos Davis mener man imidlertid at dette ikke er tilfellet og selskapet ligger i startgropa med DLX 650 som skal yte mellom 600 og 700 lumen ha XGA oppløsning, med en vekt på 4 kg. Utfra det produsenten oppgir, er dette likevel et stykke bak Epsons TFT baserte ELP-7300 som serverer 1200 lumen også denne med XGA-oppløsning. Epsons modell er riktignok nye tyngre og veier 6,2 kilo. Også fra Ask vil det komme en ny prosjektor (A10) i løpet av høsten som med samme tekniske spesifikasjoner som ELP-7300. Ask prosjektoren, som er ventet å veie rundt 5 kilo, er i likhet med Epsons modell være basert på TFT-polysilisium (se link til høyre på siden).

Til toppen