– DDoS er skadeverk

«DotNetFuckers» dømt.

– DDoS er skadeverk
(Bilde: YAY Media AS / Alamy/All Over Press)

«DotNetFuckers» dømt.

Tre gutter på 20 og 16 år ble torsdag dømt for en rekke DDoS-angrep. De to eldste er dømt til samfunnstjeneste i 90 timer mens den yngste, som var 14 år da lovbruddet ble begått, har fått lovens korteste straff: 14 dagers betinget fengsel med prøvetid.

De to eldste guttene rettet en rekke tjenestenekt-angrep mot blant annet Norsk Tipping, DinSide.no, ITavisen, en rekke blogger, nettsidene til språkrådet samt DNBs nettsider og Politiets sikkerhetstjeneste sine nettsider. Også digi.no ble rammet av angrepene mot Dinside.no og ITavisen.

De tre utgjorde en gruppe som kalte seg «DotNetFuckers», samarbeidet med to personer i utlandet. De avslørte seg selv blant annet via Twitter, og ble pågrepet i fjor vår.

Alle de tre innrømmet forholdene da saken var til behandling i Nedre Romerike tingrett tidligere i år.

Det juridisk interessante er at guttene ble dømt for skadeverk, jmf. straffelovens paragraf 291 og 292. Det er første gang denne paragrafen har blitt brukt for å straffe tjeneste-nektangrep. Dermed har Kripos, med aktor politiadvokat Erik Moestue i spissen, fått retten med på å bruke skadeverksparagrafen for å straffe tjenestenektangrep.

Digi.no snakket fredag ettermiddag med de tre domfeltes forsvarere. Mens den ene av de tiltalte har bestemt seg for ikke å anke, så er det ikke sikkert at de to øvrige gjør dette. I retten skal de alle ha angret på det de gjorde.

– Vi har fått og lest dommen, men har enda ikke tatt stilling til en eventuell anke, sier advokat Gøran Christiansen til digi.no. Han sier imidlertid at han ikke deler tingrettens oppfatning om at DDoS-angrep er skadeverk. Dersom hans klient ønsker å anke vil dette derfor kunne bli prøvd i en høyere rettsinstans.

    Les også:

Til toppen