De 11 kuleste nye selskapene

Gartner har satt opp lister over de 11 «kuleste» selskapene innen PCer og helt nye teknologier:

Gartner har satt opp lister over de 11 «kuleste» selskapene innen PCer og helt nye teknologier:

Vanligvis skal analyseselskapet fra aktører som Gartner være mest mulig objektive med scoring og vekting av en rekke variabler før endelig dom faller.

Men i en serie nye analyserer har Gartner rett og slett latt alle sine analytikere sette opp sine egne favoritter: selskaper som rett og slett har imponert Gartner-folkene med sin produkter, teknologi og fremtidig potenisiale.

Garter har gått igjennom en rekke felter, men de mest interessant er klient-feltet (PCer og andre maskiner) samt markedet for helt nye teknologier.

De fire kuleste selskapene i PC-markedet:
Averatec er en ny produsent av billige, bærbare PCer i USA. Selskapet har foreløpig to modeller - en bærbar PC som også er beregnet som en DVD-spiller og en Tablet PC til bare 1350 dollar. Selskapet som startet så sent som i 2002 er allerede den syvende leverandøren av bærbare maskiner i USA med priser som ligger under Dell.

EverNote har med en serie notat og skjema-produkter som blant annet forbedrer Bedre håndskriftgjenkjenning, lapper hullene Windows XP Tablet PC Edition skaper, mener Gartner. Evernote selger også en konkurrent til Microsoft Onenote som er bedre.

LeapFrog lager spesialkonstruerte læremaskiner for barn i forskjellige aldre. Gartner mener maskinene og programvaren er ledende på bruk av nye grensesnitt og maskin-interaksjon. Maskinene er pennstyrt og bruker både skjerm og lyd i læringen. Noen ser ut som spilllmaskiner, mens andre er utformet som bøker. Selskapet har i dag rundt 1000 ansatte og brukes i 60.000 klasser i USA.

Luidia lager et boks man setter opp over tegnetavler som overfører tegning man gjør med en spesialpenn til deltakernes PCer. Systemet er ment som støtte for telefonkonferanser, for alle deltakere – enten de sitter rundt et bord eller på andre siden av klodden – får vist tavlen på sin PC-skjerm. Systemet lagrer også det som tegnes.

Her er listen over hva Gartner mener er de kuleste selskapene innen nye teknologier:

Exavera lager radiobrikke-systemer for sykehus. Ved å gi pasienter, personale og utstyr radiobrikker og posisjonere disse nøyaktig, lager Exavera avanserte, komplette løsninger. For eksempel kan et slikt system servere riktig pasientjournal til en lege på en bærbar PC eller PDA når legen nærmer seg en pasient. Teknologien minner om RFID-brikker, men bruker WLAN-basestasjoner.

Dust Networks lager sensorer som bare skrur seg på med innstilte intervaler i stedet for å stå på hele tiden. Slike sensorer kan for eksempel samle inn tempraturer på en oljeplattform en gang i halvtimen, men fordi de bare skrur seg på da, reduseres strømforbruk og dermed batteristørrelse og prisen på sensoren.

Impinj er en konkurrent til Opticom som lager minnebrikker som lager informasjon uten konstant strøm. Selskapet forsøker seg ikke med nye plastmaterialer, men standard CMOS-teknikk som kan produseres med dagens teknikk. Dermed oppstår det ingen nye varme eller ytelsesproblemer slik Opticom har slitt med. Plassbehovet øker, men teknikken kan likevel brukes på en rekke felter, blant annet RFID-brikker, mener Gartner.

ZealCore er et svensk selskap som har laget en ny teknikk for å overvåke og finne feil i alle typer IT-systemer. Teknikken baserer seg på logging og brukes under utvikling av systemer eller i etterkant for å finne feil, uten å spise vesentlig ytelse. Et slikt mer avansert logging/debuggings-teknikk for å virkeliggjøre neste generasjons komplekse IT-systemer, mener Gartner.

Teranode lager komplette systemer for medikament-forskning. Systemet er bedre til å hente opp og la forskere gjenbruke gen-informasjon. Teranodes system bruker teknikker fra elektronikk-utvikling til å spå og rapportere hvordan proteiner vil fungere.

XenSource lar hypervisor-teknologi, et lag med programvare som lurer operativsystem til å tro at det bruker hele prosessoren, men i realiteten deler det med flere operativsystem. Teknikken er kjent fra IBM stormaskiner og VMware. Xensource-systemet vil fungere på toppen av Intels kommende Vanderpool-prosessorer og er åpen kildekode og støttes av blant annet IBM, HP og AMD.”Cool” skriver Gartner.

Clairvoyante lager komplisert teknologi som gjør det mulig å skape LCD-skjermer som lurer øye til å oppfatte et skarpere bilde, men med færre ekte bildepunkter. Dette kan senke prisen på neste generasjons LCD-skjermer.

Til toppen